Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 46

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The odd-even scheme may be a welcome intervention to reduce traffic_______in the Union Territory, but the decision to clamp down on surge pricing by aggregators such as Uber and Ola, which is set to continue even after Phase Two of the odd-even scheme ends on April 30, is________ .
    1) gala performance, unbiased
    2) opener, disadvantageous
    3) congestion, counterproductive
    4) premiere, detrimental
    5) preview,  differential
    Answer – 3)
    Explanation : congestion, counterproductive

  2. If Uber and Ola are charging their customers_________sums, the only long-term solution for the Delhi government is to provide its________with cheaper and better public transport.
    1) moral,  foreigner
    2) principled, immigrant
    3) scrupulous, eminent
    4) ethical, community
    5)  unscrupulous ,  residents
    Answer – 5)
    Explanation :unscrupulous ,  residents 

  3. The rapid growth and popularity of taxis ‘managed’ by________across India is a testimony to the fact that public transport and transit facilities remain hopelessly________.
    1) usually, critical
    2)  aggregators ,  inadequate
    3) similarly, adequate, enough
    4) individuality,  subjected
    5) particularly, competent
    Answer – 2)
    Explanation :aggregators ,  inadequate

  4. Airlines have the flexibility to raise fares depending on demand, subject to a cap. And the Railways sets aside some seats for those________to pay more, based on the knowledge that________generally outdoes supply when it comes to train tickets.
    1) preserve, replied
    2) willing , demand
    3) Loth, grant
    4) detest, offer
    5) content, reply
    Answer – 2)
    Explanation : willing , demand  

  5. There is evidence to suggest that drivers of taxis and autorickshaws who ply_______an aggregator’s brand earn more on an_______than they would otherwise.
    1) in, extreme
    2) onto, outstanding
    3) upto, atypical
    4) under ,  average
    5) beneath, extraordinary
    Answer – 4)
    Explanation :under ,  average

  6. There has also been substantial competition from domestic players in the aggregator market, allaying fears about_______operations by________players. Some regulations of course are both necessary and welcome.
    1) monopoly ,  multinational
    2) distribution, confined
    3) joint-ownership, local
    4) sharing, particular
    5) scattering, partial
    Answer – 1)
    Explanation :monopoly ,  multinational

  7. They have succeeded by bringing in efficiencies in both cost and convenience, which have been central to their popularity.________regulation of these new players would work against the interests of both the________and the driver.
    1) unobtrusive, charter
    2) abvious, commercial
    3) Obtrusive ,  commuter
    4) modest,  air service
    5) shy, air shuttle
    Answer – 3)
    Explanation :Obtrusive ,  commuter

  8. governments can do more in the medium term to enhance options in terms of better modes of public transport, greater________of bus and metro services during rush hour and perhaps even adoption by mass transport of applications using similar________to allow passengers to plan their commute better.
    1) infrequency, wonder
    2) regularity, search
    3) commonness, question
    4) uncommonness, pose
    5) frequency ,  algorithms
    Answer – 5)
    Explanation :frequency ,  algorithms 

  9. A more useful________would have been to enhance public awareness about how these algorithms work in commuters’ favour, and at the most cap surge pricing to a________multiple of the regular rate.
    1) intervention , predetermined
    2) shield, unarranged
    3) support, determined
    4) surrender, planned
    5) sustenance, unsettled
    Answer – 1)
    Explanation :intervention , predetermined 

  10. Occasional observations made by the superior judiciary on the alarming state of affairs, be it as part of court________or at formal functions where Law Ministers and judges congregate,________some sympathetic noises or ad hoc responses .
    1) ceasing, supress
    2) waiting, extract
    3) halting, fetch
    4) stopping, repress
    5) proceedings , elicit
    Answer – 5)
    Explanation :proceedings , elicit