English Questions: Correct Part spotting Set -5

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Correct Part spotting, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Find the correct sentence

Directions (Q.1-10) In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts, out of which the last part is correct. There is an error in three parts of the sentence and only one part is correct . You have to choose the correct part as your answer.

  1. While the management of non-hazardous domestic waste are the joint responsibility of the citizens and the local government/, the management of commercial, industrial and hazardous waste is the responsibility of the waste generators/ like as the commercial establishments, healthcare establishments, industries and the pollution control boards/. Sustainable waste management can be achieved through strategy planning, institutional capacity building, fiscal incentives, techno-economically viable technologies/, public-private partnerships, community participation and such others.
    1. While the management of non-hazardous domestic waste are the joint responsibility of the citizens and the local government
    2. the management of commercial, industrial and hazardous waste is the responsibility of the waste generators
    3. like as the commercial establishments, healthcare establishments, industries and the pollution control boards
    4. Sustainable waste management can be achieved through strategy planning, institutional capacity building, fiscal incentives, techno-economically viable technologies
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    In 1, replace ‘are’ with ‘is’
    In 3, ‘as’ is not required in the sentence
    In 4, replace ‘strategy’ with ‘strategic’
  2. GST is a single tax on the supply of goods and services, right from the manufacturer along the consumer/. Credits of input taxes paid at each stage is being available in the subsequent stage of value addition/, which makes GST essential a tax only on value addition at each stage/. The final consumer thus bears only the GST charged by the last dealer in the supply chain/, with set-off benefits at all the previous stages.
    1. GST is a single tax on the supply of goods and services, right from the manufacturer along the consumer
    2. Credits of input taxes paid at each stage is being available in the subsequent stage of value addition
    3. which makes GST essential a tax only on value addition at each stage
    4. The final consumer thus bears only the GST charged by the last dealer in the supply chain
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    In 1, replace ‘along’ with ‘to’
    In 2, omit ‘being’ from the sentence
    In 3, replace ‘essential’ with ‘essentially’
  3. The liquidity boost resulting from the demonetisation/ announcement on November 8, 2016 has stayed with/ the banking sector a year after the event,/ helping banks reduce their high-cost deposits and boosting their/ current account and savings account (CASA) ratio.
    1. The liquidity boost resulting from the demonetisation
    2. announcement on November 8, 2016 has stayed with
    3. the banking sector a year after the event
    4. helping banks reduce their high-cost deposits and boosting their
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    All are correct
  4. Public policies are formulated and implemented in order of attaining the objectives which/ the government have in view for the ultimate benefit of the masses in general/. These policies clear spell out the programmes of government/. But the policies and programmes faces lacunas at both the/ policy formulation and policy implementation.
    1. Public policies are formulated and implemented in order of attaining the objectives which
    2. the government have in view for the ultimate benefit of the masses in general
    3. These policies clear spell out the programmes of government
    4. But the policies and programmes faces lacunas at both the
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    In 1, “in order to attain” is correct usage
    In 2, replace ‘have’ with ‘has’
    In 3, ‘clearly’ needs to be used
  5. Nuclear energy can be helping in making India energy sufficient nation/. India today is recognized as a country with advanced nuclear technologies/. Comprehensive indigenous capability have been developed in all aspects of nuclear power and associated fuel cycles/. The performance of Indian nuclear power stations and implementation of projects have been comparable in/ international benchmarks but still the nuclear policy of India is facing obstruction.
    1. Nuclear energy can be helping in making India energy sufficient nation
    2. India today is recognized as a country with advanced nuclear technologies
    3. Comprehensive indigenous capable have been developed in all aspects of nuclear power and associated fuel cycles
    4. The performance of Indian nuclear power stations and implementation of projects have been comparable in
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    In 1, ‘can help’ is correct usage
    In 3, replace ‘capable’ with ‘capabilities’
    In 4, replace ‘in’ with ‘to’
  6. A dispute mechanism is a structured process that address disputes or grievances/ that arise amidst two or more parties engaged in business, legal, or societal relationships/. Dispute mechanisms are used in dispute resolution, and may incorporate conciliation, conflict resolution, mediation, and negotiation/. There are many alternative dispute redressal mechanism in India different from/ core Judiciary mechanism.
    1. A dispute mechanism is a structured process that address disputes or grievances
    2. that arise amidst two or more parties engaged in business, legal, or societal relationships
    3. Dispute mechanisms are used in dispute resolution, and may incorporate conciliation, conflict resolution, mediation, and negotiation
    4. There are many alternative dispute redressal mechanism in India different from
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1, replace ‘address’ with ‘addresses’
    In 2, replace ‘amidst’ with ‘between’
    In 4, replace ‘different’ from ‘apart’
  7. China joined a select group of countries with/ successful missions to the moon, when its spacecraft, Chang’e-4 successfully/ made a landing on January 3 this year./ It landed at spot on the moon’s far side, the Von Karman crater/ which is untouched by earlier missions from earth.
    1. China joined a select group of countries with
    2. successful missions to the moon, when its spacecraft, Chang’e-4 successfully
    3. made a landing on January 3 this year
    4. It landed at spot on the moon’s far side, the Von Karman crater
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    All the parts as are correct
  8. The district is the most conveniently geographical unit where the total apparatus of public administration can be concentrated,/ and where it comes into direct contacted with the people/. Most departments of the state Government outside the secretariat, have external services which are located in the district/. The sum of total of the activities of these departments and some others/, which may also be connected with the affairs of the Central Government, together constitute the administrative machinery in the district.
    1. The district is the most conveniently geographical unit where the total apparatus of public administration can be concentrated
    2. and where it comes into direct contacted with the people
    3. Most departments of the state Government outside the secretariat, have external services which are located in the district
    4. The sum of total of the activities of these departments and some others
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1, ‘convenient’ is correct
    In 2, replace ‘contacted’ with ‘contact’
    In 4, omit ‘of’ before total
  9. The people in India differ greatly from one another in respect of language and social habits/. Regionalism describes situations in which different religious or ethnic groups/ with distinctive identities coexist within the same state boundaries, often concentrated/ within a particular region and sharing strong feelings/ of collective identity.
    1. The people in India differ greatly from one another in respect of language and social habits
    2. Regionalism describes situations in which different religious or ethnic groups
    3. with distinctive identities coexist within the same state boundaries, often concentrated
    4. within a particular region and sharing strong feelings
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    All are correct
  10. India’s vital geo-strategic location in the Indian Ocean/ has help for its growth as an emerging economy/. Her prominence peninsular orientation and flanking island chains overlook strategic sea lanes/ in the Indian Ocean, linking her security and prosperity inextricably within the seas/. But due to its strategic position it is facing many threats.
    1. India’s vital geo-strategic location in the Indian Ocean
    2. has help for its growth as an emerging economy
    3. Her prominence peninsular orientation and flanking island chains overlook strategic sea lanes
    4. in the Indian Ocean, linking her security and prosperity inextricably within the seas
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    In 2, replace ‘help’ with ‘helped’
    In 3, replace ‘prominence’ with ‘prominent’
    In 4, replace ‘within’ with ‘to’
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test