English Questions: Correct Part spotting Set -2

Hello Aspirants !
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Correct Part spotting, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Correct Part spotting

Directions (Q.1-10) In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts, out of which the last part is correct. There is an error in three parts of the sentence and only one part is correct . You have to choose the correct part as your answer.

  1. Two years after accepting a Justice R.M. Lodha / Committee’s recommendations, the Supreme Court has now / extended some concessions to whom aggrieved by the / rigorous rules, which aim to revamp cricket / administration in the country.
    1. Two years after accepting a Justice R.M. Lodha
    2. Committee’s recommendations, the Supreme Court has now
    3. extended some concessions to whom aggrieved by the
    4. rigorous rules, which aim to revamp cricket
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘a’ with ‘the’
    In 3 , replace ‘whom’ with ‘those’
    In 4 , replace ‘aim’ with ‘aimed’
  2. In interpretation at statutes, if the language is not clear, / words have to be construed on the light of legislative / scheme, the object of enacting the provision and / the ultimate effects of adoption one / or the other construction.
    1. In interpretation at statutes, if the language is not clear,
    2. words have to be construed on the light of legislative
    3. scheme, the object of enacting the provision and
    4. the ultimate effects of adoption one
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘at’ with ‘of’
    In 2 , replace ‘on’ with ‘in’
    In 4 , replace ‘effects’ with ‘effect’
  3. Teleology is the study of the / ends or purposes that things serve, / and Aristotle’s emphasis on teleology / has repercussions / throughout his philosophy.
    1. Teleology is the study of the
    2. ends or purposes that things serve,
    3. and Aristotle’s emphasis on teleology
    4. has repercussions
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  4. The Congress would need to beat back the BJP in States where the / two parties are lock in a head-to-head contest; / otherwise, it will be difficult through it to stitch / together an effective and successful /pre-poll or post-poll alliance.
    1. The Congress would need to beat back the BJP in States where the
    2. two parties are lock in a head-to-head contest;
    3. otherwise, it will be difficult through it to stitch
    4. together an effective and successful
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘would’ with ‘will’
    In 2 , replace ‘lock’ with ‘locked’
    In 3 , replace ‘through’ with ‘for’
  5. The Supreme Court’s dismay upon Union government / engaging on frivolous litigation by repeatedly filing appeals / on already settled identical questions / of law put the onus on the / executive to reform.
    1. The Supreme Court’s dismay upon Union government
    2. engaging on frivolous litigation by repeatedly filing appeals
    3. on already settled identical questions
    4. of law put the onus on the
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘upon’ with ‘over’
    In 2 , replace ‘on’ with ‘in’
    In 4 , replace ‘put’ with ‘puts’
  6. Thomas More and Giles are so impressed in the political and / social insight Hythloday displays during his description of the / countries around which he traveled that they suggest / he attach himself to some king at order to put his / great knowledge and understanding to public use.
    1. Thomas More and Giles are so impressed in the political and
    2. social insight Hythloday displays during his description of the
    3. countries around which he traveled that they suggest
    4. he attach himself to some king at order to put his
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘in’ with ‘with’
    In 3 , replace ‘around’ with ‘through’
    In 4 , replace ‘at’ with ‘in’
  7. The narrator introduces Aylmer as / a brilliant scientist and natural philosopher / who has abandoned his experiments for / a while to marry the / beautiful Georgiana.
    1. The narrator introduces Aylmer as
    2. a brilliant scientist and natural philosopher
    3. who has abandoned his experiments for
    4. a while to marry the
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentence is correct’
  8. The uses of moderation by the Central Board of Secondary Education / while finalising Class 12 marks beyond a Delhi High Court / directive poses an immediate question of how various / State boards of education that have not / adopted the practice will respond.
    1. The uses of moderation by the Central Board of Secondary Education
    2. while finalising Class 12 marks beyond a Delhi High Court
    3. directive poses an immediate question of how various
    4. State boards of education that have not
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘uses’ with ‘use’
    In 2 , replace ‘beyond’ with ‘under’
    In 3 , replace ‘an’ with ‘the’
  9. Global financial major Credit Suisse believes that the Indian equity / market is in a worrisome zone due to a combination of / global and domestic macro-economic factors like high / crude prices, current account deficit and / consecutive years of earnings downgrade.
    1. Global financial major Credit Suisse believes that the Indian equity
    2. market is in a worrisome zone due to a combination of
    3. global and domestic macro-economic factors like high
    4. crude prices, current account deficit and
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  10. Scientists from Indian Association for the Cultivation of Sciences (IACS), Kolkata has created nanoparticles from folic acid, riboflavin and lactose and tuning the molecules to give a green fluorescence to help for cell imaging / using bright-field microscopy.
    1. Scientists from Indian Association for the Cultivation of Sciences (IACS),
    2. Kolkata has created nanoparticles from folic acid,
    3. riboflavin and lactose and tuning the molecules
    4. to give a green fluorescence to help for cell imaging
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    In 2, replace ‘has’ with ‘have’
    In 3 , replace ‘tuning’ with ‘tuned’
    In 4 , replace ‘for’ with ‘in’