English Questions – Cloze Test Set(New Pattern) 268

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Click here view English Questions
Click here view Cloze Test Questions

Directions (1-10): The following question consists of a passage in which certain phrase/Sentences are printed in bold.  Find out if there is an error in any of the bold part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e), i.e., “No correction required” as your answer.

To say it is a domino effect of the loan write-offs for small and marginal farmers by the Uttar Pradesh government may be simplistic, but farmers in different parts (1) of the country have begun agitating for waivers. In Tamil Nadu, they have given the State government two months to meet their demand for a full waiver or face a fresh agitation. Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis, in the face of protracted protests by farmers, (2) has announced a blankets loan waiver for ‘needy’ farmers, with an estimated outgo of ₹35,000 crore. In Madhya Pradesh, Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has resisted announcing a waiver, but unveiled a ‘package’ that includes a ‘settlement scheme’ to bring loan defaulters (3) back into a credit net with interest-free loans. Farm groups in Punjab also began dharnas on Monday for loan waivers and other interventions. Finance Minister Arun Jaitley has categorically said States must generate their own resources to fund such largesse, and the Reserve Bank of India has warned of inflationary (4) risks from fiscal slippage caused with large farm loan waivers. However, it would be short-sighted to see the rising angst in the farm sector as simply the desire of farmers around the country to keep up with U.P. (5) There are deeper reasons that would be addressed holistically.
The problem is price discovery. In fact, (6) there is deflation in pulse and vegetable prices. The RBI has acknowledged that already falling vegetable prices dipped more sharply because of ‘fire sales’ following demonetisation, and (7) pulses are cheaper because of higher output on top of imports. Prices for eggs, oils, cereals and milk are moderating, and while the sharp fall in food prices has kept (8) consumer prices inflation tepid, rural distress has been aggravated. The new cattle trade rules threaten the viability of livestock and dairy farming. Banks are awash with funds since the note ban, but rural lending growth collapsed to 2.5% in the second half of 2016-17 and even shrank in several States, including Punjab and Maharashtra. Prices of fuel used by rural households have surged for three successive months. It is this squeeze on several fronts that seems to have pushed farmers to the brink. In consultation with the States, the Centre (9) must reconsiders whether it is prudent to narrowly target low food inflation. If India wants to be the world’s food factory, its farm policy needs to recognise farmer requirements for state support. If consumers and producers can benefit from a single national market in the GST era, farmers should also have the freedom to sell their produce where and when they want — with a predictable policy framework (no flip-flops in export-import stances, for instance) that enables farm-to-fork supply chains independent of local mandis and traders. Labour and land reforms also need to be revisited to create more opportunities beyond farming, and irrigation and other (10) infrastructure projects speeded up to boost farm productivity.

  1. (I) of the country have begun agitating of waivers
    (II) of the country had begun agitating for waivers
    (III) of the country have begun agitated for waivers
    1) Only I
    2) Only II
    3) Only III
    4) Only I and II
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
  2. (I) has announced a blanket loan waiver for ‘needy’ farmer
    (II) has announced a blanket loan waiver for ‘need’ farmers
    (III) has announced a blanket loan waiver for ‘needy’ farmers
    1) Only I
    2) Only II
    3) Only III
    4) Only I and II
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
  3. (I) back into the credit net with interest-free loans
    (II) back into the credit net within interest-free loans
    (III) back in the credit net with interest-free loans
    1) Only I
    2) Only II
    3) Only III
    4) Only I and II
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
  4. (I) risk from fiscal slippages causing by large farm loan waivers
    (II) risks from fiscal slippages caused by large farm loan waivers
    (III) risks from fiscal slippage caused by large farm loan waiver
    1) Only I
    2) Only II
    3) Only III
    4) Only I and II
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
  5. (I) There are deeper reasons that must be addressed holistically
    (II) There is deeper reasons that must be addressed holistically
    (III) There are deeper reasons which must be addressed holistically
    1) Only I
    2) Only II
    3) Only III
    4) Only I and II
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
  6. (I) there is deflation in pulse and vegetable price
    (II) there is deflation onpulse and vegetable prices
    (III) there is deflation in pulses and vegetable prices
    1) Only I
    2) Only II
    3) Only III
    4) Only I and II
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
  7. (I) pulses are cheaper because of high output on top of imports
    (II) pulses had cheaper because of high output on top of imports
    (III) pulses are cheaper because of highly output on top of imports
    1) Only I
    2) Only II
    3) Only III
    4) Only I and II
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
  8. (I) consumer price inflation tepid, rural distress has been aggravating
    (II) consumer price inflation tepid, rural distress have been aggravated
    (III) consumer price inflation tepid, rural distress has been aggravated
    1) Only I
    2) Only II
    3) Only III
    4) Only I and II
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
  9. (I) should reconsider whether it is prudent to narrow target low food inflation
    (II) must reconsider whether it is prudent to narrowly target low food inflation
    (III) must reconsider whether that is prudent to narrowly targets low food inflation
    1) Only I
    2) Only II
    3) Only III
    4) Only I and II
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
  10. (I) infrastructure projects speeded upon to boost farm productivity
    (II) infrastructure projects speeded up to boosting farm productivity
    (III) infrastructure projects speeded up to boost farming productivity
    1) Only I
    2) Only II
    3) Only III
    4) Only I and II
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 5)