Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 77

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

The World Health Organization norm is one doctor for every 1,000 of the population. India has a ratio of 1:2000. Blame the Medical Council of India (MCI), the apex regulatory authority (1) medical education and the supply of qualified and trained personnel. It is time to (2) the MCI. The government, which signalled its intent to reform the regulatory framework by appointing the Ranjit Roy Chaudhury committee in July 2014, must now (3) through. The Niti Aayog’s green signal for the framework set out by the committee and the support for it from the parliamentary standing committee should pave the way for a new (4) mechanism.
The MCI, a 140-odd member body comprising mostly elected members, facilitates, by restricting the supply of post-graduate courses in medicine, collection of huge payments by private colleges that have been licensed—so said Delhi health minister Satyendra Jain (5). This perception is widely shared. An (6), the National Medical Commission recommended by the Roy Chaudhury committee, is a leaner body with term limits for members, who are to be appointed through a transparent selection process. It will have oversight of medical education and professional practice through four (7) bodies—respectively for undergraduate and post-graduate medical education; for (8) and accreditation; and for medical registration.
The focus will shift to substantial evaluation and quality of training. India needs to (9) its medical manpower. To this end, its needs to ensure that large public and private hospitals become teaching hospitals. Doctors and medical practitioners must be required to upgrade their skills and be evaluated on a regular basis. The proposed commission provides a (10) for this.

  1. 1) tributary
    2) powerless
    3) overseeing
    4) subordinate
    5) necessary
    Answer – 3)
    Explanation : overseeing

  2. 1) privilege
    2) precarious
    3) amendment
    4) reconcile
    5) disband
    Answer – 5)
    Explanation : disband

  3. 1) follow
    2) neglect
    3) shun
    4) slight
    5) pass over
    Answer – 1)
    Explanation : follow

  4. 1) dilligent
    2) regulatory
    3) immediately
    4) lossless
    5) sincerely
    Answer – 2)
    Explanation : regulatory

  5. 1) occasionally
    2) previously
    3) latterly
    4) recently
    5) lately
    Answer – 4)
    Explanation : recently

  6. 1) restraint
    2) necessity
    3) alternative
    4) obliged
    5) constraint
    Answer – 3)
    Explanation : alternative

  7. 1) autonomous
    2) dependent
    3) abject
    4) insincere
    5) subject
    Answer – 1)
    Explanation : autonomous

  8. 1) penalty
    2) assessment
    3) damage
    4) deprivation
    5) forfeiture
    Answer – 2)
    Explanation : assessment

  9. 1) augment
    2) degradation
    3) fluctuate
    4) flore
    5) decrease
    Answer – 1)
    Explanation : augment

  10. 1) dignified
    2) inconsistent
    3) disorganise
    4) imbalance
    5) blueprint
    Answer – 5)
    Explanation : blueprint