Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 58

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

There are certain..(1)..As many as 100 cities have been selected (under Smart Cities Mission), depending on the urban population of each state. Depending on the urban population, percentage wise they got quota. The Centre has no role. The states have sent the names. Of the 100 names, in the first year 20 cities were shortlisted. There was a..(2).. — their revenue, reforms, drinking water, ..(3).., greenery, transparency,..(4).. were among the fixed parameters. Of the 100, 20 cities have been decided by international and national..(5)..agencies together. The government had no role in it.
See, the first list 20 does not have Varanasi, the prime minister’s constituency, there is no Lucknow, the home minister’s constituency. You don’t have Vidisha, the foreign minister’s constituency, my constituency and you also don’t have Nagpur, Nitin Gadkari’s constituency. So, there is no politics. And second, we have told the states about the..(6)..The cities have understood and they have..(7)..Now, I am happy there is a competition. Earlier, everybody was looking up: Dilli se kya milega, Ahmedabad se kya milega (What will we get from Delhi and Ahmedabad), but now they are saying ‘humko kya karna hai, how do we compete, how do we make our city green and how do we make our city..(8)..creditworthy?’ If you want loan, you will get it only when you are creditworthy.
So, there is a new competitive spirit and we are calling it urban..(9)..Some cities were left out and some states were also feeling left out in the first 20. Then, I gave them another..(10)..Twenty-three cities and states and Union Territories which were left out were brought in competition and 13 were selected. By June 30, the remaining cities will also join the competition.

  1. 1) maximal
    2) intense
    3) highest
    4) parameters
    5) extremes
    Answer – 4)
    Explanation : parameters

  2. 1) competition
    2) agreement
    3) harmony
    4) rapport
    5) sympathy
    Answer – 1)
    Explanation :competition

  3. 1) consumption
    2) modification
    3) drinking water
    4) reforms
    5) sanitation
    Answer – 5)
    Explanation : sanitation

  4. 1) profibility
    2) accountability
    3) reality
    4) casualty
    5) credibility
    Answer – 2)
    Explanation : accountability

  5. 1) accredited
    2) unofficial
    3) official
    4) classified
    5) credited
    Answer – 1)
    Explanation : accredited

  6. 1) creature
    2) rules
    3) ways
    4) proceed
    5) procedure
    Answer – 5)
    Explanation : procedure

  7. 1) ambitious
    2) competing
    3) noncompetitive
    4) sensation
    5) unambitious
    Answer – 2)
    Explanation : competing

  8. 1) couraged
    2) discouraged
    3) started
    4) calm
    5) depressed
    Answer – 3)
    Explanation :  started

  9. 1) destruction
    2) prestige
    3) dazzle
    4) renaissance
    5) suppression
    Answer – 4)
    Explanation : renaissance

  10. 1) creation
    2) bad luck
    3) development
    4) misfortune
    5) opportunity
    Answer – 5)
    Explanation : opportunity