Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 55

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Government deployed a unique mechanism to recapitalise banks. Monies to the tune of over Rs 20,000 crore were..(1)..to banks for capital but the banks, in turn, invested these in government bonds. These were called recapitalisation bonds and were converted into marketable securities..(2)..to government paper in subsequent years. This..(3)..was budget-neutral, meaning that there was no direct cash outgo and it did not add to the fiscal deficit. An option that..(4)..the present scenario.T.T. Ram Mohan of IIM Ahmedabad estimates the total cost of recapitalisation, including the proposed Rs 70,000 crore, to add up to Rs 1,50,000 crore. A cost-benefit exercise may not be straightforward, because while costs are known, ..(5)..are not easily measurable. Putting a number to the..(6)..that an economy can suffer, if a few big banks fail or if they are unable to fund the demands of a..(7)..corporate sector, will be more of guesswork. Last, but the most important,..(8)..is to seriously start the process of de-politicising banks. In response to another recent report — ‘Govt plans to defuse ticking bank bomb’ (The Indian Express, February 1) — wherein the plan was to “take the tumour (of NPAs) out”, the head of a..(9)..think-tank said that “tumour” was not the right metaphor. It should be “cirrhosis of the liver”, he said, adding that if alcohol abuse caused cirrhosis, then its..(10)..must be stopped first.

  1. 1) Provided
    2) Needing
    3) Unfitted
    4) Unprepared
    Answer – 1)
    Explanation : Provided

  2. 1) Unrelated
    2) Unconnected
    3) Disconnected
    4) Akin
    Answer – 4)
    Explanation : akin

  3. 1) Estimate
    2) Divide
    3) Example
    4) Exercise
    Answer – 4)
    Explanation : Exercise

  4. 1) Dismiss
    2) Unstable
    3) Suits
    4) Stable
    Answer – 3)
    Explanation : Suits

  5. 1) Cognizant
    2) Reward
    3) Revenue
    4) Benefits
    Answer – 4)
    Explanation : Benefits

  6. 1) Profit
    2) Improvement
    3) Favour
    4) Damage
    Answer – 4)
    Explanation : Damage

  7. 1) Resurgent
    2) Revived
    3) Unrevive
    4) Unrenewed
    Answer – 1)
    Explanation : Resurgent

  8. 1) Illicit
    2) Reform
    3) Mistake
    4) Damage
    Answer – 2)
    Explanation : Reform

  9. 1) Invisible
    2) Obscured
    3) Sunken
    4) Prominent
    Answer – 4)
    Explanation : Prominent

  10. 1) Hold
    2) Receive
    3) Intake
    4) Give
    Answer – 3)
    Explanation : Intake