Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 40

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

As Beijing serenades Nepal’s Prime Minister K P Oli in China this week, should New Delhi be..(1)..about the expanding partnership between our two northern..(2)..? Geography and kinship tie India and Nepal in an..(3)..but not necessarily happy relationship. A rising China and the anti-India..(4)..of Kathmandu’s hill elite, however, have the potential to neutralise, over the longer term, some of Delhi’s natural..(5)..advantages in Nepal.
Realists in India can’t object to a good neighbourly relationship between Nepal and China. ..(6)..in Beijing know the dangers of moving too far and too fast and..(7)..an Indian reaction. But miscalculations and misperceptions often generate outcomes no one wants. For his part, Oli made a political..(8)..to India by visiting Delhi before heading out to Beijing. That significant differences remain, especially on the question of Madhesi rights in Nepal, was..(9)..in the inability of the two sides to issue a joint statement at the end of Oli’s visit last month. If India-Nepal relations are never too tidy, Beijing-Kathmandu ties are rich in their..(10)..of high principle.

  1. 1) avoided
    2) concerned
    3) ignored
    4) neglected
    Answer – 2)
    Explanation: concerned

  2. 1) neighbours
    2) unfriendly
    3) distinct
    4) differences
    Answer – 1)
    Explanation: neighbours

  3. 1) insecure
    2) loose
    3) movable
    4) inextricable
    Answer – 4)
    Explanation: inextricable

  4. 1) happiness
    2) good nature
    3) resentments
    4) enjoyment
    Answer – 3)
    Explanation: resentments

  5. 1) common
    2) strategic
    3) unimportant
    4) unnecessary
    Answer – 2)
    Explanation: strategic

  6. 1) Pragmatists
    2) escapist
    3) evader
    4) idealis
    Answer – 1)
    Explanation: Pragmatists

  7. 1) make happy
    2) rude
    3) delighting
    4) provoking
    Answer – 4)
    Explanation: provoking

  8. 1) static
    2) gesture
    3) speech
    4) voice
    Answer – 2)
    Explanation: gesture

  9. 1) reflected
    2) perfected
    3) skip
    4) close
    Answer – 1)
    Explanation: reflected

  10. 1) inauguration
    2) information
    3) affirmation
    4) conformation
    Answer – 3)
    Explanation: affirmation