Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 37

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Battle lines are drawn at the opening of Parliament’s budget session, with clashes breaking out principally on the government’s..(1)..of university students, from Rohith Vemula’s suicide to the JNU sedition cases. When din drowns out work in Parliament people sometimes look wistfully..(2)..China, whose economy is now five times that of India’s. But the true culprit’s not democracy but partisanship, which puts party interests over national interests. One could..(3)..that in doing this, both government and opposition are being “anti-national”.
It wasn’t..(4)..this bad in the past. Things have gone downhill since the last UPA government which BJP opposed at every step, coming up with slogans such as “not allowing Parliament to function is also a form of democracy”. Change is..(5)..needed and it should be vigorously spearheaded by Prime Minister Narendra Modi himself. He needs to..(6)..some reconciliatory notes and build a conversation with the opposition. The government also..(7)..to choose wisely the political battles it will fight, instead of wasting its capital.
It has let the ball drop, for example, on the critical land acquisition issue – when job..(8)..will be hit if industries cannot acquire land. And lack of jobs is the basic issue behind, among other things, the violent Jat stir which brought Haryana to a halt. But the government let a few slogans shouted at a campus rally – which were no..(9)..provocative – paralyse its functioning when they could have been handled much better. It has..(10)..in for overkill on the Rohith Vemula and JNU issues, stimulating opposition unity.

  1. 1) Avoiding
    2) Creating
    3) Handling
    4) Carrying
    Answer – 3)
    Explanation: handling

  2. 1) In-spite
    2) Besides
    3) Behalf
    4) Towards
    Answer – 4)
    Explanation: towards

  3. 1) Congestion
    2) Development
    3) Argue
    4) Commitment
    Answer – 3)
    Explanation: argue

  4. 1) Always
    2) Impact
    3) Continue
    4) Seldom
    Answer – 1)
    Explanation: Always

  5. 1) Similarly
    2) Desperately
    3) Generally
    4) Quietly
    Answer – 2)
    Explanation: Desperately

  6. 1) Fight
    2) Combat
    3) Confess
    4) Strike
    Answer – 4)
    Explanation: Strike

  7. 1) Needs
    2) Desire
    3) Waste
    4) Important
    Answer – 1)
    Explanation: Needs

  8. 1) Creation
    2) Development
    3) Occasion
    4) Creation
    Answer – 1)
    Explanation: Creation

  9. 1) Frustration
    2) Doubt
    3) Problem
    4) Worries
    Answer – 2)
    Explanation: Doubt

  10. 1) Completed
    2) Done
    3) Gone
    4) Had
    Answer – 3)
    Explanation: Gone