Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 32

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

The..(1)..in Kerala which..(2)..tea production . In an industry where nearly 70 per cent of production costs goes towards wages, it has been..(3)..demonstrated how labour unrest can bring plantations to their knees.
The recent..(4).. in Kerala has dealt a body blow to the 8,500-odd plantations in the country. What unfolded in Kerala was the usual case of..(5)..agendas..(6)..over workers’ interests, with the usual peace-brokering by the government.
There can be no..(7)..that the condition of tea workers calls for improvement in wages, safety, health, working and living standards. An industry with such a huge labour force cannot..(8)..itself of its commitment to labour.
Labour deserves a stake through..(9).. devolution of shares. It deserves at least a 25 per cent stake in ownership to..(10)..with, with stakes going up linked to productivity.

  1. 1) order
    2) calm
    3) turmoil
    4) harmony
    Answer – 3)
    Explanation: turmoil – violent disturbance, खलबली

  2. 1) crippled
    2) healthy
    3) critical
    4) depress
    Answer – 1)
    Explanation: crippled – disabled,  अपाहिज

  3. 1) meagrely
    2) slenderly
    3) amply
    4) sparingly
    Answer – 3)
    Explanation: amply – more than enough, प्रचुर मात्रा में

  4. 1) disgusting
    2) fragile
    3) downhill
    4) uprising
    Answer – 4)
    Explanation: uprising – rebellion, विद्रोह

  5. 1) dismiss
    2) vested
    3) conditional
    4) discourage
    Answer – 2)
    Explanation: vested – unconditional, बिना शर्त

  6. 1) peculiar
    2) prevailing
    3) individual
    4) minor
    Answer – 2)
    Explanation: prevailing – common, प्रचलित

  7. 1) delight
    2) using
    3) denying
    4) indulging
    Answer – 3)
    Explanation: denying – इनकार

  8. 1) obligate
    2) impeach
    3) incriminate
    4) absolve
    Answer – 4)
    Explanation: absolve – free, मुक्त

  9. 1) adequate
    2) inadequate
    3) inferior
    4) dearth
    Answer – 1)
    Explanation: adequate – enough, पर्याप्त

  10. 1) end
    2) cease
    3) complete
    4) commence
    Answer – 4)
    Explanation: commence – begin, शुरुवात