Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 31

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Yet another session of the Indian Science Congress (ISC) drew to a close marked by public ..(1)..and..(2)..among scientists. The ISC Association was established in 1914 to promote science and the scientific temper by connecting scientists, administrators, policymakers, communicators and the people. The nationalistic celebration of antique Indian science was not a serious objective. However, the high point of the 102nd ISC in Mumbai last year was a..(3)..over a..(4)..text claiming aeronautical and space-faring capabilities in early India. This year’s congress at Mysore University has attracted attention for a presentation positing that Shiva was an ecological..(5)..Venkatraman Ramakrishnan, president of the Royal Society, has dismissed the event as a “circus” remote from the pursuit of science and resolved never to attend again.
There is a..(6).. ..(7)..between the..(8)..behaviour on display at the ISC and India’s scientific prowess. The space programme has been amazingly..(9).., for instance, delivering landmarks in lunar and planetary research on minimal budgets. Some branches of science plod along, though, as if they were caught in some Sargasso Sea of..(10)...

  1. 1) carefully
    2) difficulty
    3) hilarity
    4) dilatory
    Answer – 3)
    Explanation: hilarity – fun, उल्लास

  2. 1) exasperation
    2) Clam
    3) meticulous
    4) inducement
    Answer – 1)
    Explanation: exasperation – anger, क्रोध

  3. 1) amicable
    2) contention
    3) affection
    4) consideration
    Answer – 2)
    Explanation: contention – controversy, विवाद

  4. 1) stunt
    2) special
    3) authentic
    4) spurious
    Answer – 4)
    Explanation: spurious – false ,झूठ

  5. 1) trailblazer
    2) adherent
    3) follower
    4) successor
    Answer – 1)
    Explanation: trailblazer – pioneer, अग्रदूत

  6. 1) obvious
    2) critical
    3) enigmatic
    4) clear
    Answer – 3)
    Explanation: enigmatic – puzzling, पेचीदा

  7. 1) attachment
    2) dichotomy
    3) Merger
    4) Communicate
    Answer – 2)
    Explanation: dichotomy – dividing,  द्विभाजन

  8. 1) usual
    2) reasonable
    3) normal
    4) bizarre
    Answer – 4)
    Explanation: bizarre – unusual,अजीब

  9. 1) strenuous
    2) easy
    3) effortless
    4) facile
    Answer – 1)
    Explanation: strenuous – energetic, ऊर्जावान

  10. 1) heavy
    2) inadequacy
    3) enough
    4) plenty
    Answer – 2)
    Explanation: inadequacy – insufficiency,अपर्याप्तता