Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

India holds the..(1)..distinction of having one of the highest traffic accident rates in the world. Many accidents..(2)..result in fatalities, with young people making up a large share of victims. A significant proportion of fatalities can be avoided if our legal framework..(3)..to support good samaritans who try to help accident victims. The good news is that we are moving in that direction. Following Supreme Court’s..(4).., government is set to notify a protocol to..(5)..good samaritans. This is a welcome step though there is more to be done.
Fatalities from traffic accidents have been..(6)..up over time primarily on account of road mishaps. In fact traffic accidents..(7)..a life every three minutes. But it does not have to be that way. If victims receive medical..(8)..within the ‘golden hour’, or the critical first hour of an emergency, the rate of fatalities can be brought down by at least 50%. This is indeed possible if passersby are not..(9)..by the law for helping an accident victim. Surveys show that an overwhelming number of respondents are..(10)..to help as they fear legal complications.

  1. 1.sudden
    2.dubious
    3.clear
    4.confusion
    Answer 2.dubious Explanation: hesitating or doubting
    Ex – “I was rather dubious about the whole idea”

  2. 1.visually
    2.clearly
    3.logically
    4.tragically
    Answer 4.tragically
    Explanation: causing or characterized by extreme distress or sorrow.
    Ex – “the shooting was a tragic accident”

  3. 1.evolves
    2.involves
    3.effects
    4.scatter
    Answer 1. evolves
    Explanation: develop gradually.
    Ex – “the company has evolved into a major chemical manufacturer”

  4. 1.disperse
    2.dissuade
    3.prodding
    4.discourage
    Answer 3.prodding
    Explanation: poke with a finger, foot, or pointed object.
    Ex – “he prodded her in the ribs”

  5. 1.support
    2.prevent
    3.cause
    4.contribute
    Answer 1.support

  6. 1.on going
    2.creeping
    3.walking
    4.moving
    Answer 2.creeping Explanation:  move slowly and carefully in order to avoid being heard or noticed.

    Ex – “he crept downstairs, hardly making any noise”

  7. 1.claim
    2.agreed
    3.dazzle
    4.stare
    Answer 1.claim
    Explanation: move slowly and carefully in order to avoid being heard or noticed
    Ex – “he crept downstairs, hardly making any noise”

  8. 1.presentation
    2.attention
    3.restriction
    4.ambition
    Answer 2.attention

  9. 1.harassed
    2.respected
    3.moved
    4.specified
    Answer 1.harass
    Explanation: aggressive pressure or intimidation.
    Ex  – “they face daily harassment by the police”

  10. 1.affection
    2.cares
    3.willing
    4.reluctant
    Answer 4.reluctant
    Explanation: unwilling and hesitant; disinclined.
    Ex – “she seemed reluctant to answer”

Comments are closed.