English Questions – Cloze Test Set 283

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Cloze test

Directions(Q.1 -10)In the passage given below there are 10 blanks. Every blank has four alternative words or Sentences given in options (1),(2),(3) and (4). You have to tell which word/Sentence will best suit the respective blank. Mark (5) as your answer if the work given in bold after the blank is your answer i.e “No change required”.

That electoral democracy became a reality in India owes a great deal to the foresight  of the Constituent Assembly. However, as the assembly could not have (1) antedate the extent to which the very political class that framed the constitution would later (2) daringly codify it. As the political dynamic unfolded, at certain critical junctures, the judiciary and the leadership of ECI saved the democracy. When the constituent assembly (3) was coming together, three important questions arose. The first was whether free and fair elections should be made part of fundamentals rights or an independent institution, outside the executive, should be established to conduct the elections. The Assembly opted for the latter and (4) spawned the ECI. With legal backup and resources to develop and enforce a transparent electoral system, the ECI made a (5) mess of things. The second critical decision was to have a single and centralised body for elections to the Lok Sabha and the state legislatures. One proposal was that the ECI be confined to federal elections and (6) relatively to conduct elections of State legislatures. however, with increasing tension among communities, the Assembly feared partisan action in the states and opted for a single national institution, the ECI. The (7) insinuation of this decision were complex. On the one hand, Central institutions have generally been more robust that state institutions. For example, State election commissions lack autonomy, are short on manpower and funds, and are frequently subject to attempts by (8) general misuse. On the other, this decision could have led to an autocratic institution being established and possibly manipulated by powerful national actors. But this possibility was (9) quelled because elections became subject to judicial review. Though it has since become an institution of some authority, there have been controversies over appointments of Election commissioners, allegation of partisanships, and new problems such as voter bribery and paid news, which the ECI has not been able to (10) acknowledge so far.

  1. 1. Forecast
    2. Anticipated
    3. Predicted
    4. Antedate
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Anticipate – regard as probable; expect
  2. 1. decide on strengthening of democratic means
    2. lay bare the rulebooks
    3. attempt to subvert it
    4. Keep the democratic ways at bay
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    attempt to subvert it
  3. 1. had just rejected amendments proposed
    2. debated how free fair elections should be
    3. Was formed under the able leadership
    4. framed the rules
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    debated how free fair elections should be
  4. 1. Devised
    2. Created
    3. Forged
    4. Concocted
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Created – bring something into existence
  5. 1. rarely could have delved into monitoring aspects
    2. an amalgamation of power structures
    3. possibly a system not to be undermined by any
    4. made free and fair elections a reality
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    made free and fair elections a reality
  6. 1. continue with its remedial measures for
    2. have a newer set of rules to
    3. separate institutions be set up to
    4. never interfere in executives
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    separate institutions be set up to
  7. 1. Implication
    2. Inference
    3. Indication
    4. Suggestion
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Implication – the conclusion that can be drawn from something although it is not explicitly stated
  8. 1. election commissions top commit to a cause
    2. state governments to manipulate elections
    3. abuse of certain provisions by members
    4. allocation of criminal cases of politicians
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    State governments to manipulate elections
  9. 1. stifled
    2. Subdued
    3. swallowed
    4. Contained
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Contain – to control or restrain something
  10. 1. provocate
    2. Confront
    3. Address
    4. Hailed
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Address (verb) – try to deal with a problem or any situation

AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test