Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 153

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

There are good reasons why the ‘Heart of Asia’ conference, part of a 14-nation process begun in 2011 to facilitate the development and security of Afghanistan, is so named. The obvious one is (1) , as Afghanistan lies at the junction of Central, South and East Asia, and also of the (2) trading routes from China and India to Europe. Today it is also a focal point for the region’s biggest challenge of terrorism; some of the far-reaching (3) against al-Qaeda, Islamic State, etc. will be decided on the (4) of Afghanistan. For India, putting terror centre stage at the Heart of Asia declaration in Amritsar was thus timely and necessary. In tandem, Afghan President Ashraf Ghani and Prime Minister Narendra Modi focussed their concerns on cross-border terrorism (5) from Pakistan, something even Pakistan’s traditional allies at the conference, including China, Saudi Arabia, the UAE and Turkey, found difficult to counter. The case Mr. Ghani made was clear: progress and development in Afghanistan are meaningless and (6) without peace, and peace is (7) on Pakistan ending support to terror groups such the Haqqani network and Lashkar-e-Taiba. He dared Pakistan to use its proposed development grant to Afghanistan to fight terror on its own soil.
However, if every window for engagement with Pakistan is closed for India and Afghanistan, the two countries must closely consider what their next step will be. A lack of engagement may, in the short term, yield some pressure on Pakistan’s leadership to act, as it did briefly after the Pathankot attack. But in the long run it may (8) the two countries of their limited leverage as Pakistan’s neighbours. It may, for all the (9) of mutual ties, also succeed in driving more (10) to trade between India and Afghanistan.

  1. 1) derived
    2) extrinsic
    3) geographical
    4) immigrant
    5) exiled
    Answer – 3)
    Explanation : geographical

  2. 1) coincident
    2) modernistic
    3) newfangled
    4) ancient
    5) modish
    Answer – 4)
    Explanation : ancient

  3. 1) battles
    2) cessation
    3) moratorium
    4) detente
    5) escalation
    Answer – 1)
    Explanation : battles

  4. 1) detach
    2) redeem
    3) manumit
    4) emancipate
    5) battlegrounds
    Answer – 5)
    Explanation : battlegrounds

  5. 1) takings
    2) emanating
    3) revenue
    4) catching
    5) proceeds
    Answer – 2)
    Explanation : emanating

  6. 1) unsustainable
    2) maintainable
    3) assertable
    4) feasible
    5) defendable
    Answer – 1) 
    Explanation : unsustainable

  7. 1) truthful
    2) unconditional
    3) definite
    4) contingent
    5) certain
    Answer – 4)
    Explanation : contingent

  8. 1) deplete
    2) add
    3) augment
    4) increase
    5) give
    Answer – 1)
    Explanation : deplete

  9. 1) vetos
    2) nullification
    3) affirmations
    4) denials
    5) negations
    Answer – 3)
    Explanation : affirmations

  10. 1) advantages
    2) assistance
    3) blessing
    4) clearances
    5) obstacles
    Answer – 5)
    Explanation : obstacles