10% OFF | Use Coupon Code “AffairsCloud10” | Expire Anytime

Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 149

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

For a country that gained independence with a mass exchange of populations, India’s (1) of refugees has much to improve upon. India hosts over 2,00,000 refugees, victims of civil strife and war in Tibet, Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan, Afghanistan and Myanmar. Some refugees, the Tibetans who arrived between 1959 and 1962, were given (2) refuge in over 38 settlements, with all (3) provided to an Indian citizen excluding the right to vote). The Afghan refugees (4) the civil war in the 1980s live in slums across Delhi with no legal status or formal documents to allow them to work or establish businesses in India.
Once (5) refuge, India’s government (6) to look the other way. Refugees from East Pakistan in 1947 were settled in Dandakaranya, Odisha, a tribal-majority forested region. The refugees, (7) to plain and semi-aquatic agriculture, found it hard to farm in such rugged terrain. Ethnic clashes soon broke out over land distribution and assistance provided to refugees. After decades of (8) , the refugees left for Marichjhapi Island in the Sunderbans. The State government responded with forcible (9) , economically blockading them and conducting police firing on a random basis. Similar fears of demographic change led to the (10) of the Nepali-speaking population in Bhutan in the 1990s. Over 1,00,000 people made their way to Nepal, passing through India. Over 20,000 refugees continue to live in India, on the margins of society, with no legal status and no citizenship. They remain stateless.

  1. 1) miffed
    2) treatment
    3) lacerated
    4) buffeted
    5) aggrieved
    Answer – 2)
    Explanation : treatment – the manner in which someone behaves towards or deals with someone or something.

  2. 1) mutilated
    2) contused
    3) grazed
    4) adequate
    5) aching
    Answer – 4)
    Explanation : adequate

  3. 1) battered
    2) harmed
    3) inferior
    4) privileges
    5) busted up
    Answer – 4)
    Explanation : privileges

  4. 1) steady
    2) stable
    3) controlled
    4) impaired
    5) fleeing
    Answer – 5)
    Explanation : fleeing

  5. 1) onius
    2) granted
    3) insufficient
    4) unfit
    5) amiable
    Answer – 2) 
    Explanation : granted

  6. 1) tends
    2) disobey
    3) fight
    4) relieve
    5) assuage
    Answer – 1)
    Explanation : tends

  7. 1) indignant
    2) marred
    3) accustomed
    4) mauled
    5) inadequate
    Answer – 3)
    Explanation : accustomed

  8. 1) agonized
    2) penury
    3) abundance
    4) burned
    5) fortune
    Answer – 2) 
    Explanation : penury

  9. 1) entered
    2) immature
    3) crushe
    4) luxury
    5) eviction
    Answer – 5) 
    Explanation : eviction

  10. 1) hitted
    2) disfigured
    3) plenty
    4) expulsion
    5) opulence
    Answer – 4)
    Explanation : expulsion