English Questions – Cloze Test For IBPS PO/RRB PO 256

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Over the last few weeks, media around the world have been (1) with stories about how technology is destroying politics. In (2) like China, the fear is of ultra-empowered Big Brother states, like that in George Orwell’s 1984. In democracies like the United States, the (3) is that tech companies will continue to (4) political and social (5) by facilitating the spread of disinformation and creating ideological “filter bubbles,” leading to something (6) Aldous Huxley’s Brave New World.
In fact, by bringing about a (7) between democracy and dictatorship, new technologies render both of these dystopian visions impossible. But that doesn’t mean that there is nothing to fear.
Much of the coverage of the 19th National Congress of the Communist Party of China (CPC) focused on President Xi Jinping’s (8) of power. He is, observers warn, creating an information-age (9) , in which the technologies that were once expected to bring freedom to China’s 1.4 billion citizens have instead enabled him to entrench his own authority. By providing the government with highly detailed information on the needs, feelings, and aspirations of ordinary Chinese, the Internet allows China’s leaders to preempt discontent. In other words, they now use Big Data, rather than (10) force, to ensure stability.

  1. 1) biddable
    2) saturated

    3) drenched
    4) opulence
    5) soaked

    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: saturated – holding as much water or moisture as can be absorbed; thoroughly soaked.
  2. 1) docile
    2) creature

    3) soaking
    4) autocracies
    5) sopping

    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: autocracies – a system of government by one person with absolute power.
  3. 1) placid
    2) wringing

    3) concern
    4) commonwealth
    5) impassibility

    Answer & Explanation
    Answer – 3) 
    Explanation: concern – relate to; be about.
  4. 1) emancipation
    2) impassivity
    3) abundance
    4) egalitarianism
    5) exacerbate
    Answer & Explanation
    Answer – 5) 
    Explanation: exacerbate – make (a problem, bad situation, or negative feeling) worse.
  5. 1) genial
    2) polarization

    3) equalitarianism
    4) inattention
    5) alleviation

    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: polarization – division into two sharply contrasting groups or sets of opinions or beliefs.
  6. 1) cultivated
    2) resembling

    3) liberal
    4) suffrage
    5) amenity

    Answer & Explanation
    Answer – 2) 
    Explanation: resembling – have a similar appearance to or qualities in common with (someone or something); look or seem like.
  7. 1) meek
    2) coziness

    3) representative
    4) convergence
    5) curiosity

    Answer & Explanation
    Answer – 4) 
    Explanation: convergence – the process or state of converging.
  8. 1) indifference
    2) lassitude
    3) complacency
    4) lethargy
    5) consolidation
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: consolidation – the action or process of making something stronger or more solid.
  9. 1) lenient
    2) dictatorship
    3) listlessness
    4) phlegm
    5) contentment
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: dictatorship – government by a dictator.
  10. 1) pacific
    2) gratification

    3) exhilaration
    4) convenience
    5) brute

    Answer & Explanation
    Answer – 5) 
    Explanation: brute – a savagely violent man or animal.