English Questions – Cloze Test (SBI CLERK EXAM – 2015) Set 267

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Click here view English Questions
Click here view Cloze Test Questions

The weaker sections of the rural population are mostly from the socially and economically backward and (1) sections of the village community. Because of their (2) and financial difficulty, they are not readily (3) to change their work habits and adopt modern technology. (4) sure about the traditional methods, they are (5) to take to (6) equipment and techniques which require some time to get accustomed for (7) work.
After holding a number of group meetings with rural people (8) to different vocations and spread over the entire country, we can safely say that persons in the villages are not (9)for training to improve upon their traditional and hereditary (10) of working.

  1. 1) depressed
    2) different
    3) rich
    4) privileged
    5) forward
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: depressed – (of a person) in a state of unhappiness or despondency.
  2. 1) ability
    2) dependence
    3) illiteracy
    4) number
    5) majority
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: illiteracy – the inability to read or write.
  3. 1) discarding
    2) feeling
    3) bending
    4) undertaking
    5) willing
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: willing – ready, eager, or prepared to do something.
  4. 1) Making
    2) Having
    3) Quite
    4) Being
    5) Not
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Being – the nature or essence of a person.
  5. 1) forced
    2) reluctant
    3) bound
    4) prepared
    5) curious
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: reluctant – unwilling and hesitant; disinclined.
  6. 1) farming
    2) traditional
    3) improved
    4) powerful
    5) old
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:improved – make or become better.
  7. 1) routine
    2) monotonous
    3) excessive
    4) wasteful
    5) effective
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: effective – successful in producing a desired or intended result.
  8. 1) accruing
    2) helping
    3) enabling
    4) belonging
    5) referring
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: belonging – be the property of.
  9. 1) eager
    2) capable
    3) indifferent
    4) antagonistic
    5) unwilling
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: eager – strongly wanting to do or have something.
  10. 1) theories
    2) techniques
    3) desires
    4) hours
    5) policies
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: techniques – a way of carrying out a particular task, especially the execution or performance of an artistic work or a scientific procedure.
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test