English Questions – Cloze Test 266

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Click here view English Questions
Click here view Cloze Test Questions

Terming the MSME sector as the backbone of the economy, Finance Minister Arun Jaitley today said the sector would lead the current ..(1).. phase of the economy.“Having gone through a series of very major structural reforms in the past two years, now (this) also is a phase for consolidation as far as the economy is ..(2).. . And this phase of consolidation will also be led by the MSME sector,” he said after launching CriSidEx, the first ..(3).. index for micro and small enterprises (MSEs).
Mr. Jaitley further said the health of the sector is extremely vital to the economy and with a number of steps taken there is an increased ..(4).. of the sector into the formal economy.Pointing out that it is one of the largest employers, he said, “This is one sector where people not only ..(5).. their entrepreneurial skills, become part of large value chains but then also become job creators in the process.”
That is the reason why the bulk of the jobs in manufacturing, trading have been created in this particular sector, the Finance Minister added.He also said that in a country with a vast population, the scope for employment either in government or in the large industry has a limited potential.
CriSidEx, developed jointly by CRISIL and SIDBI, is a composite index based on a ..(6).. index of 8 parameters, and measures MSE business sentiment on a scale of 0 (extremely negative) to 200 (extremely positive)This objective index will be of some use to individual companies but certainly it will be of much greater use as far as policymakers are concerned so that the necessary changes can also be brought in, to ensure that the government continues to perform its role as a facilitator as far as the sector is concerned, he said.
“I see a great value in this index as much as in the series of the data, the series of sentiment, which will show, what are the challenges to that sector, what are the strength of that sector, what is the cause of ..(7).. , where is that the shoe pinches…,” he added.Speaking on the occasion, Financial Services Secretary Rajiv Kumar said the launch of index is very timely because the government has really enabled MSME in terms of credit needs and taxation ..(8).. in the last 4-5 months.
“In respect of ‘Udayamimitra’, I would say it’s virtual platform now and 3,300 cases have been sanctioned amounting to Rs 750 crore in the last 4-5 months,” Mr. Kumar said.The banks have been fully capitalised, their lending capacity has increased. It is really right time that this Udayamimitra online portal becomes really effective and more and more lending takes place, he said.Similarly, on the part of Trade ..(9).. Discounting System (TReDS), a large number of PSU and PSBs have already come on board, he said.“Banks are really ready to support the MSME sector and they being major employment generator and I am sure we will not fail on this ..(10).. ,” he said.

  1. 1) concentrated
    2) consolidation
    3) dispersal
    4) unconcern
    5) disservice
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: consolidation – the action or process of making something stronger or more solid.
  2. 1) aspect
    2) completed
    3) bruise
    4) concerned
    5) division
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: concerned – worried, troubled, or anxious.
  3. 1) deterioration
    2) debasement
    3) sentiment
    4) parting
    5) separation
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: sentiment– a view or opinion that is held or expressed.
  4. 1) integration
    2) severance
    3) weakening
    4) affectation
    5) breakage
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: integration – the action or process of integrating.trade fair.
  5. 1) emotionlessness
    2) exhibit
    3) disregard
    4) ponsiveness
    5) appearance
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: exhibit – publicly display (a work of art or item of interest) in an art gallery or museum or at a trade fair.
  6. 1) impassibility
    2) impassivity
    3) beard
    4) diffusion
    5) blemish
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: diffusion – the spreading of something more widely.
  7. 1) inattention
    2) incuriosity
    3) contamination
    4) optimism
    5) affliction
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: optimism – hopefulness and confidence about the future or the success of something.
  8. 1) incuriousness
    2) indifference
    3) adversity
    4) relief
    5) camouflage
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: relief – a feeling of reassurance and relaxation following release from anxiety or distress.
  9. 1) concealment
    2) pretense
    3) lassitude
    4) lethargy
    5) Receivables
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: Receivables – amounts owed to a business, regarded as assets.
  10. 1) aspect
    2) semblance
    3) dissimulation
    4) listlessness
    5) phlegm
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: aspect – a particular part or feature of something