Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms and Synonyms Set – 3

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in antonyms and synonyms, which is BASED ON IBPS/SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite meaning. Find out the two words which are the most nearly or same meaning.

  1. A. covetous
    B. greedy
    C. expeditious
    D. antique
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 1)
    Explanation : A – B are synonyms
    greedy – covetous means having an inordinate desire for wealth, or greedy

  2. A. inclined
    B. deplete
    C. lissome
    D. supple
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 5)
    Explanation : D – C are synonyms
    lissome means supple or flexible

  3. A. stigma
    B. belittle
    C. magnify
    D. reinforce
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 4)
    Explanation : B – D are Antonyms
    belittle means to make seem little or less; to magnify means to enlarge

  4. A. hinge
    B. impious
    C. cluster
    D. irreverent
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 4)
    Explanation : B – D are synonyms
    Irreverent – showing a lack of respect for people or things that are generally taken seriously.

  5. A. cargo
    B. amenable
    C. denounce
    D. covet
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 5)
    Explanation : D – C are Antonyms
    meaning of to denounce is to speak out against; to covet means to wish for enviously

  6. A. propagate
    B. sordid
    C. negligent
    D. careless
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 5)
    Explanation : D – C are synonyms
    careless – negligent means marked by neglect, or careless

  7. A. concerned
    B. irascible
    C. aloof
    D. placid
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 4)
    Explanation : B – D are Antonyms
    irascible means easily angered; placid means calm or serene

  8. A. prolific
    B. flare
    C. style
    D. drudge
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 3)
    Explanation : C – B are synonyms
    style – flare means a fire or blaze used to signal; flair means talent

  9. A. approbate
    B. Reside
    C. condemn
    D. tart
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer – 2)
    Explanation : C – A are Antonyms
    approbate means to approve or sanction; to condemn means to declare wrong or to convict

  10. A. stigma
    B. devastation
    C. scribble
    D. stain
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) A – D
    Answer – 5)
    Explanation : A – D are synonyms
    stain – stigma means a mark of shame or discredit, or a stain.