Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms for SSC CGL/IBPS PO set 57

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Viable
    1) encumbrance
    2) trickle
    3) scrutinize
    4) uprightness
    5) virtue
    Answer : 2)
    Explanation: Viable – crews sluiced down the decks of their ship.
    trickle – (of a liquid) flow in a small stream.

  2. Sluices
    1) trickle
    2) bracket
    3) compare
    4) assemble
    5) accrue
    Answer : 1)
    Explanation: Sluices – a sliding gate or other device for controlling the flow of water, especially one in a lock gate.
    trickle – (of a liquid) flow in a small stream.

  3. Cavil
    1) precursory
    2) precedent
    3) concede
    4) accumulation
    5) conglomeration
    Answer : 3)
    Explanation: Cavil – make petty or unnecessary objections.
    Concede – admit or agree that something is true after first denying or resisting it.

  4. Grievances
    1) foregoing
    2) aggregation
    3) cluster
    4) compliment
    5) irrelevant
    Answer : 4)
    Explanation: Grievances – a real or imagined cause for complaint, especially unfair treatment.
    compliment – a polite expression of praise or admiration.

  5. Stipulation
    1) grace
    2) bestow
    3) apropos
    4) implication
    5) germane
    Answer : 4)
    Explanation: Stipulation – a condition or requirement that is specified or demanded as part of an agreement.
    implication – the conclusion that can be drawn from something although it is not explicitly stated.

  6. Culmination
    1) pertinent
    2) reimburse
    3) commencement
    4) remunerate
    5) avoidance
    Answer : 3)
    Explanation: Culmination – the highest or climactic point of something, especially as attained after a long time.
    commencement – the beginning of something.

  7. Swinging
    1) recoup
    2) accomplish
    3) destruction
    4) tenancy
    5) possession
    Answer : 2)
    Explanation: Swinging – exciting and fashionable.
    accomplish – achieve or complete successfully.

  8. Veteran
    1) rejuvenation
    2) requite
    3) deprive
    4) amateur
    5) resurgence
    Answer : 4)
    Explanation: Veteran – a person who has had long experience in a particular field.
    amateur – a person who engages in a pursuit, especially a sport, on an unpaid basis.

  9. Extent
    1) commensurate
    2) competent
    3) requisite
    4) invigoration
    5) inside
    Answer : 5)
    Explanation: Extent – the area covered by something.
    inside – the inner side or surface of something.

  10. Verge
    1) construct
    2) middle
    3) crumble
    4) dissolve
    5) consume
    Answer : 2)
    Explanation: Verge – an edge or border.
    middle – at an equal distance from the extremities of something; central.