Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms for SSC CGL/IBPS PO set 56

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Traction
    1) unassertive
    2) abbreviate
    3) barnyard
    4) slipperiness
    Answer : 4)
    Explanation:
    Traction – the action of drawing or pulling something over a surface, especially a road or track.
    slipperiness – the quality or state of being slippery.

  2. Spike
    1) brace
    2) exhilarate
    3) diminish
    4) nutshell
    Answer : 4)
    Explanation:
    Spike – a thin, pointed piece of metal, wood, or another rigid material.
    Diminish – make or become less.

  3. Repatriation
    1) slash
    2) abolition
    3) enliven
    4) rejuvenate
    Answer : 2)
    Explanation:
    Repatriation – the return of someone to their own country.
    abolition – the action of abolishing a system, practice, or institution.

  4. Fickle
    1) sensitive
    2) galvanize
    3) cognizant
    4) truncate
    Answer : 3)
    Explanation:
    fickle – changing frequently, especially as regards one’s loyalties or affections.
    cognizant – having knowledge or awareness.

  5. Inflammatory
    1) downsize
    2) revitalize
    3) perk up
    4) placating
    Answer : 4)
    Explanation:
    Inflammatory – relating to or causing inflammation of a part of the body.
    placating – make (someone) less angry or hostile.

  6. Dysfunction
    1) unimpaired
    2) decent
    3) bawdy
    4) licentious
    Answer : 1)
    Explanation:
    Dysfunction – abnormality or impairment in the operation of a specified bodily organ or system.
    unimpaired – not weakened or damaged.

  7. Scrub
    1) coarse
    2) tremulous
    3) bold
    4) dirty
    Answer : 4)
    Explanation:
    scrub – rub (someone or something) hard so as to clean them, typically with a brush and water.
    dirty – covered or marked with an unclean substance.

  8. Recurring
    1) halt
    2) fortify
    3) tentative
    4) hideous
    Answer : 1)
    Explanation:
    Recurring – occur again periodically or repeatedly.
    halt – a suspension of movement or activity, typically a temporary one

  9. Incidence
    1) immodest
    2) deliberately
    3) shuddering
    4) evident
    Answer : 2)
    Explanation:
    Incidence – the occurrence, rate, or frequency of a disease, crime, or other undesirable thing.
    deliberately – in a careful and unhurried way.

  10. Relic
    1) lascivious
    2) fainthearted
    3) modern
    4) apprehensive
    Answer : 3)
    Explanation:
    Relic – an object surviving from an earlier time, especially one of historical interest.
    modern – relating to the present or recent times as opposed to the remote past.