Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms for SSC CGL/IBPS PO set 58

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Tenure
    1) probable
    2) criticize
    3) allure
    4) avoidance
    Answer : 4)
    Explanation: Tenure – the conditions under which land or buildings are held or occupied.
    avoidance – the action of keeping away from or not doing something.

  2. Conviction
    1) overturning
    2) ingredient
    3) inclination
    4) aligned
    Answer : 1)
    Explanation: Conviction – a formal declaration by the verdict of a jury or the decision of a judge in a court of law that someone is guilty of a criminal offence.
    overturning – the action of keeping away from or not doing something.

  3. Relevant
    1) repercussions
    2) unsuitable
    3) coalition
    4) criticized
    Answer : 2)
    Explanation: Relevant – closely connected or appropriate to what is being done or considered.

  4. Concerns
    1) capitulate
    2) unconcern
    3) deplete
    4) divest
    Answer : 2)
    Explanation: Concerns – relate to; be about.
    unconcern – a lack of worry or interest, especially when surprising or callous.

  5. Impediment
    1) carry
    2) facilitation
    3) avoid
    4) allowed
    Answer : 2)
    Explanation: Impediment – a hindrance or obstruction in doing something.
    facilitation – the action of facilitating something.

  6. Compliance
    1) insight
    2) defiance
    3) acquit
    4) abrogate
    Answer : 2)
    Explanation: Compliance – the action or fact of complying with a wish or command.
    defiance – open resistance or bold disobedience.

  7. Envisions
    1)rigid
    2) precarious
    3) ignore
    4)ambiguous
    Answer : 3)
    Explanation: Envisions – imagine as a future possibility; visualize.
    ignore – refuse to take notice of or acknowledge; disregard intentionally.

  8. Glitches
    1) advantage
    2) imaginable
    3) uncertain
    4) inconceivable
    Answer : 1)
    Explanation: Glitches – a sudden, usually temporary malfunction or fault of equipment.
    advantage – a condition or circumstance that puts one in a favourable or superior position.

  9. Track
    1) trigger
    2) dubious
    3) unbelievable
    4) run away
    Answer : 4)
    Explanation: Track – a rough path or road, typically one beaten by use rather than constructed.
    run away – a rough path or road, typically one beaten by use rather than constructed.

  10. Defer
    1) fragile
    2) forge
    3) fanciful
    4) doubtful
    Answer : 2)
    Explanation: Defer – put off (an action or event) to a later time; postpone.
    forge – make or shape (a metal object) by heating it in a fire or furnace and hammering it.