Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 54

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Comply
    1) diligent
    2) relinquish
    3) retain
    4) challenge
    Answer – 4)
    Explanation: Comply – act in accordance with a wish or command.
    challenge – a call to someone to participate in a competitive situation or fight to decide who is superior in terms of ability or strength.

  2. Latent
    1) gradual
    2) deviate
    3) evident
    4) pursuance
    Answer – 3) 
    Explanation: Latent – (of a quality or state) existing but not yet developed or manifest; hidden or concealed.
    evident – clearly seen or understood; obvious.

  3. Apparent
    1) ambiguous
    2) robust
    3) affirm
    4) slave
    Answer – 1) 
    Explanation: Apparent – clearly visible or understood; obvious.
    ambiguous – open to more than one interpretation; not having one obvious meaning.

  4. Concise
    1) ample
    2) curb
    3) emerge
    4) lengthy
    Answer – 4) 
    Explanation: Concise – giving a lot of information clearly and in a few words; brief but comprehensive.
    lengthy – (especially in reference to time) of considerable or unusual length, especially so as to be tedious.

  5. Myopic
    1) farsighted
    2) inhale
    3) knack
    4) stingy
    Answer – 1)
    Explanation: Myopic – short-sighted.
    farsighted – showing a prudent awareness of future possibilities.

  6. Exodus
    1) comrade
    2) chaotic
    3) wicked
    4) influx
    Answer – 4)
    Explanation: Exodus – a mass departure of people.
    influx – an arrival or entry of large numbers of people or things.

  7. Parochial
    1) slight
    2) genuine
    3) global
    4) revoke
    Answer – 3) 
    Explanation: Parochial – relating to a Church parish.
    global – relating to the whole world; worldwide.

  8. Coax
    1) dissuade
    2) vacate
    3) stale
    4) vague
    Answer – 1)
    Explanation: Coax – persuade (someone) gradually or gently to do something.
    dissuade – persuade (someone) not to take a particular course of action.

  9. Mutilate
    1) virtue
    2) eternal
    3) mend
    4) erudite
    Answer – 3)
    Explanation: Mutilate – inflict a violent and disfiguring injury on.
    mend – repair (something that is broken or damaged).

  10. Dense
    1) dynamic
    2) veteran
    3) bizarre
    4) sparse
    Answer – 4)
    Explanation: Dense – closely compacted in substance.
    sparse – thinly dispersed or scattered.