Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 52

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Exhaust
    1) unassertive
    2) abbreviate
    3) barnyard

    4) invigorates

    Answer – 4) 
    Explanation: Exhaust – make (someone) feel very tired.
    invigorates – give strength or energy to.

  2. Agony
    1) brace
    2) exhilarate
    3) pleasure
    4) nutshell
    Answer – 3) 
    Explanation: Agony – extreme physical or mental suffering.
    pleasure – a feeling of happy satisfaction and enjoyment.

  3. Curtail
    1) slash

    2) resume

    3) enliven
    4) rejuvenate

    Answer – 2)
    Explanation: Curtail – reduce in extent or quantity; impose a restriction on.
    resume – begin again or continue after a pause or interruption.

  4. Callous
    1) sensitive
    2) galvanize
    3) inspirit
    4) truncate
    Answer – 1) 
    Explanation: Callous – showing or having an insensitive and cruel disregard for others.
    sensitive – quick to detect or respond to slight changes, signals, or influences.

  5. Obscure
    1) downsize

    2) revitalize

    3) perk up
    4) clear

    Answer – 4)
    Explanation: Obscure – not discovered or known about; uncertain.
    clear – easy to perceive, understand, or interpret.

  6. Obscene
    1)  rouse
    2) decent
    3) bawdy
    4) licentious
    Answer – 2) 
    Explanation: Obscene –  (of the portrayal or description of sexual matters) offensive or disgusting by accepted standards of morality and decency.
    decent – conforming with generally accepted standards of respectable or moral behaviour.

  7. Timorous
    1) coarse

    2) tremulous

    3) bold
    4) reinforce

    Answer – 3)
    Explanation: Timorous – showing or suffering from nervousness or a lack of confidence.
    bold – (of a person, action, or idea) showing a willingness to take risks; confident and courageous.

  8. Pacify
    1) enrage
    2) fortify
    3) tentative
    4) hideous
    Answer – 1)
    Explanation: Pacify – quell the anger, agitation, or excitement of.
    enrage – make (someone) very angry.

  9. Latent
    1) immodest
    2) shrinking
    3) shuddering
    4) evident
    Answer – 4)
    Explanation: Latent – (of a quality or state) existing but not yet developed or manifest; hidden or concealed.
    evident – clearly seen or understood; obvious.

  10. Slave
    1) lascivious
    2) fainthearted
    3) master
    4) apprehensive
    Answer – 3)
    Explanation: Slave – (especially in the past) a person who is the legal property of another and is forced to obey them.
    master – a man who has people working for him, especially servants or slaves.