Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 51

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Comrade
    1) liberation
    2) eminent
    3) libation
    4) enemy
    Answer – 4)
    Explanation: Comrade – (among men) a colleague or a fellow member of an organization.
    enemy – a person who is actively opposed or hostile to someone or something.

  2. Vague
    1) pabulum
    2) clear
    3) innocuous
    4) jejune
    Answer – 2)
    Explanation: Vague – of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning.
    clear – easy to perceive, understand, or interpret.

  3. Perilous
    1) slenderness
    2) impregnable
    3) fortified
    4) sparsity
    Answer – 2)
    Explanation: Perilous – full of danger or risk.
    impregnable – (of a fortified position) unable to be captured or broken into.

  4. Opulence
    1) critical
    2) finicky
    3) poverty
    4) funky
    Answer – 3)
    Explanation: Opulence – great wealth or luxuriousness.
    poverty – the state of being extremely poor.

  5. Veteran
    1) novice
    2) bounteous
    3) exuberant
    4) modernistic
    Answer – 1)
    Explanation: Veteran – a person who has had long experience in a particular field.
    novice – a person new to and inexperienced in a job or situation.

  6. Fiendish
    1) friendly
    2) illiberal
    3) wicked
    4) simplify
    Answer – 1)
    Explanation: Fiendish – extremely cruel or unpleasant.
    friendly – kind and pleasant.

  7. Vacate
    1) brutish
    2) chary
    3) occupy
    4) chintzy
    Answer – 3)
    Explanation: Vacate – leave (a place that one previously occupied).
    occupy – reside or have one’s place of business in (a building).

  8. Prevent
    1) nebulous
    2) obscure
    3) quite
    4) induce
    Answer – 4)
    Explanation: Prevent – keep (something) from happening.
    induce – succeed in persuading or leading (someone) to do something.

  9. Deviated
    1) lamentable
    2) conform
    3) mournful
    4) repentant
    Answer – 2)
    Explanation: conform
    deviated – depart from an established course.
    conform – comply with rules, standards, or laws.

  10. Pique
    1) offence
    2) resentment
    3) indignation
    4) rejoice
    Answer – 4)
    Explanation: rejoice