Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 50

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Wane
    1) decrease
    2) decline
    3) deteriorate
    4) revive
    Answer – 4)
    Explanation: revive – restore to life or consciousness.

  2. Parochial
    1) conservative
    2) repine
    3) global
    4) repugnant
    Answer – 3)
    Explanation: Parochial – having a limited or narrow outlook or scope.
    global – relating to the whole world; worldwide.

  3. Gumption
    1) seriousness
    2) apathy
    3) levity
    4) despair
    Answer – 2)
    Explanation: gumption means initiative, or drive; apathy means a lack of interest or concern

  4. Enslave
    1) subjugate
    2) captivate
    3) mitigate
    4) emancipate
    Answer – 4)
    Explanation: emancipate – set free, especially from legal, social, or political restrictions.

  5. Succor
    1) genius
    2) abet
    3) injure
    4) deciduous
    Answer – 3)
    Explanation: injure – to succor means go to the aid of, or relieve; to injure means to harm

  6. Craven
    1) timid
    2) dive
    3) eloquent
    4) dauntless
    Answer – 4)
    Explanation: dauntless – showing fearlessness and determination.

  7. Descry
    1) gouge out
    2) perceive
    3) misunderstand
    4) espy
    5) investigate
    Answer – 3)
    Explanation: misunderstand
    Descry – catch sight of.(देख लेना)

  8. Salvage
    1) salve
    2) retrieve
    3) endanger
    4) ransom
    5) redeem
    Answer – 3)
    Explanation: endanger – put (someone or something) at risk or in danger.

  9. Ubiquitous
    1) prevalent
    2) relinquish
    3) superfluity
    4) diction
    5) unyielding
    Answer – 1)
    Explanation: Ubiquitous and prevalent both are the synonyms
    Ubiquitous – omnipresent, सर्वव्यापी
    Meaning – present, appearing, or found everywhere.
    Usage – “his ubiquitous influence was felt by all the family”

  10. Opulence
    1) critical
    2) finicky
    3) poverty
    4) funky
    Answer – 3)
    Explanation: Opulence – great wealth or luxuriousness.
    poverty – the state of being extremely poor.