Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 49

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Elegance
    1) indigent
    2) fluent
    3) novel
    4) vulgarity
    Answer – 4)
    Explanation: Elegance – the quality of being graceful and stylish in appearance or manner.
    vulgarity – the state or quality of being vulgar.

  2. Exhaust
    1) rancid
    2) wither
    3) permit
    4) invigorates
    Answer – 4)
    Explanation: Exhaust – make (someone) feel very tired.
    invigorates – give strength or energy to.

  3. Gruesome
    1) gracious
    2) insipid
    3) knack
    4) concur
    Answer – 1)
    Explanation: Gruesome – causing repulsion or horror; grisly.
    gracious – courteous, kind, and pleasant, especially towards someone of lower social status.

  4. Conform
    1) barren
    2) Valerian
    3) vague
    4) differ
    Answer – 4)
    Explanation: Conform – comply with rules, standards, or laws.
    differ – be unlike or dissimilar.

  5. Orthodox
    1) inclination
    2) annihilate
    3) sallow
    4) heretical
    Answer – 4)
    Explanation: Orthodox – following or conforming to the traditional or generally accepted rules or beliefs of a religion, philosophy, or practice.
    heretical – believing in or practising religious heresy.

  6. Melodious
    1) bleak
    2) odious
    3) demolish
    4) brevity
    Answer – 2)
    Explanation: Melodious – relating to or characterized by melody.
    odious – extremely unpleasant; repulsive.

  7. Apparent
    1) provoke
    2) misery
    3) ambiguous
    4) scarcity
    Answer – 3)
    Explanation: Apparent – clearly visible or understood; obvious.
    ambiguous –

  8. Acquitted
    1) negligence
    2) convicted
    3) strife
    4) vanity
    Answer – 2)
    Explanation: Acquitted – free (someone) from a criminal charge by a verdict of not guilty.
    convicted – declare (someone) to be guilty of a criminal offence by the verdict of a jury or the decision of a judge in a court of law.

  9. Tentative
    1) definite
    2) genial
    3) brutal
    4) malice
    Answer – 1)
    Explanation: Tentative – not certain or fixed; provisional.
    definite – clearly stated or decided; not vague or doubtful.

  10. Comrade
    1) liberation
    2) eminent
    3) libation
    4) enemy
    Answer – 4)
    Explanation: Comrade – (among men) a colleague or a fellow member of an organization.
    enemy – a person who is actively opposed or hostile to someone or something.