Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 48 (SSC CGL)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Precise
    1) assertive
    2) cocksure
    3) inelegant

    4) vague

    Answer – 4)
    Explanation: Precise – marked by exactness and accuracy of expression or detail.
    vague – of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning.

  2. Agony
    1) stretch

    2) untroubled

    3) pleasure
    4) sanguine

    Answer – 3)
    Explanation: Agony – extreme physical or mental suffering.
    pleasure – a feeling of happy satisfaction and enjoyment.

  3. Curtail
    1) resume
    2) perpetuate

    3) protract

    4) convinced

    Answer – 1)
    Explanation: Curtail – reduce in extent or quantity; impose a restriction on.
    resume – begin again or continue after a pause or interruption.

  4. Elegant
    1) crude
    2) assured
    3) sophisticated
    4) satisfied
    Answer – 1)
    Explanation: Elegant – graceful and stylish in appearance or manner.
    crude – in a natural or raw state; not yet processed or refined.

  5. Summit
    1) refined
    2) partition
    3) secure
    4) bottom
    Answer – 4) 
    Explanation: Summit – the highest point of a hill or mountain.
    bottom –  the lowest point or part of something.

  6. Pacify
    1) concerned
    2) divvy
    3) infuriate
    4) enrage
    Answer – 4) 
    Explanation: Pacify – quell the anger, agitation, or excitement of.
    enrage – make (someone) very angry.

  7. Severe
    1) agitate
    2) perturbed
    3) mild
    4) incite
    Answer – 3) 
    Explanation: Severe – (of something bad or undesirable) very great; intense.
    mild – not severe, serious, or harsh.

  8. Deviate
    1) disburse
    2) concentrate
    3) dissipate
    4) disband

    Answer – 2)

    Explanation: Deviate – depart from an established course.
    concentrate – focus all one’s attention on a particular object or activity.


  9. Adamant
    1) intersperse

    2) dispel

    3) diffuse
    4) yielding

    Answer – 4)
    Explanation: Adamant – refusing to be persuaded or to change one’s mind.
    yielding – (of a substance or object) giving way under pressure; not hard or rigid.

  10. Slave
    1) disseminate
    2) master
    3) banish
    4) circulate
    Answer – 2)
    Explanation: Slave – (especially in the past) a person who is the legal property of another and is forced to obey them.
    master – a man who has people working for him, especially servants or slaves.