Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 47 (SSC CGL)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Lament
    1) biased
    2) terrible
    3) bewail
    4) rejoice
    Answer – 4)
    Explanation: Lament – a passionate expression of grief or sorrow.
    rejoice – feel or show great joy or delight.

  2. Coax
    1) dissuade
    2) deplore
    3) repulsive
    4) bigoted
    Answer – 1)
    Explanation: Coax – persuade (someone) gradually or gently to do something.
    dissuade – persuade (someone) not to take a particular course of action.

  3. Parochial
    1) conservative
    2) repine
    3) global
    4) repugnant
    Answer – 3)
    Explanation: Parochial – having a limited or narrow outlook or scope.
    global – relating to the whole world; worldwide. 

  4. Affirm
    1) refuse
    2) monstrous
    3) conventional
    4) insular
    Answer – 1)
    Explanation: Affirm – state emphatically or publicly.
    refuse – indicate or show that one is not willing to do something.

  5. Candid
    1) prejudiced
    2) macabre
    3) devious
    4) horrid
    Answer – 3)
    Explanation: Candid – truthful and straightforward; frank.
    devious – showing a skilful use of underhand tactics to achieve goals.

  6. Futile
    1) imperative
    2) contemptuous
    3) horrendous
    4) worthy
    Answer – 4)
    Explanation: Futile – incapable of producing any useful result; pointless.
    worthy – having or showing the qualities that deserve the specified action or regard.

  7. Evident
    1) obscure
    2) brassy
    3) grisly
    4) grim
    Answer – 1)
    Explanation: Evident – clearly seen or understood; obvious.
    obscure – not discovered or known about; uncertain.

  8. Insolent
    1) contumelious
    2) barefaced
    3) ghastly
    4) humble
    Answer – 4)
    Explanation: Insolent – showing a rude and arrogant lack of respect.
    humble – having or showing a modest or low estimate of one’s importance.

  9. Candid
    1) lurid
    2) morbid
    3) sectarian
    4) cunning
    Answer – 4)
    Explanation: Candid – truthful and straightforward; frank.
    cunning – having or showing skill in achieving one’s ends by deceit or evasion. 

  10. Gruesome
    1) provincial
    2) abominable
    3) daunting
    4) gracious
    Answer – 4)
    Explanation: Gruesome – causing repulsion or horror; grisly.
    gracious – courteous, kind, and pleasant, especially towards someone of lower social status.