Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 46 (SSC CGL)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Insert
    1) defile
    2) extract
    3) blurred
    4) concur
    Answer – 2)
    Explanation: Insert – place, fit, or push (something) into something else.
    extract – remove or take out, especially by effort or force.

  2. Commence
    1) conclude
    2) dilate
    3) wither
    4) perplexing
    Answer – 1)
    Explanation: Commence – begin
    conclude – bring or come to an end.

  3. Vague
    1) pabulum
    2) clear
    3) innocuous
    4) jejune
    Answer – 2)
    Explanation: Vague – of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning.
    clear – easy to perceive, understand, or interpret.

  4. Perilous
    1) slenderness
    2) impregnable
    3) fortified
    4) sparsity
    Answer – 2)
    Explanation: Perilous – full of danger or risk.
    impregnable – (of a fortified position) unable to be captured or broken into.

  5. Boisterous
    1) inexorable
    2) restrained
    3) skimpy
    4) exiguous
    Answer – 2)
    Explanation: Boisterous – noisy, energetic, and cheerful.
    restrained – characterized by reserve or moderation; unemotional or dispassionate.

  6. Gumption
    1) seriousness
    2) apathy
    3) levity
    4) despair
    Answer – 2)
    Explanation: gumption means initiative, or drive; apathy means a lack of interest or concern.
    apathy – lack of interest, enthusiasm, or concern.

  7. Sapient
    1) hunched
    2) strong
    3) simple
    4) simian
    Answer – 3)
    Explanation: sapient means possessing great wisdom, or sage; one meaning of simple is deficient in intelligence.
    simple – easily understood or done; presenting no difficulty.

  8. Valour
    1) cowardice
    2) agreeable
    3) unpleasant
    4) despicable
    Answer – 1)
    Explanation: Valour – great courage in the face of danger, especially in battle.
    cowardice – lack of bravery.

  9. Usurp
    1) liquefaction
    1) Flexibility
    3) grant
    4) Viability
    Answer – 3)
    Explanation: Usurp – take (a position of power or importance) illegally or by force.
    grant – agree to give or allow (something requested) to.

  10. Leniency
    1) hushed
    2) determine
    3) no mercy
    4) inquire
    5) discern
    Answer – 3)
    Explanation: no mercy
    Leniency – the fact or quality of being more merciful or tolerant than expected; clemency.(उदारता)