Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 45 (SSC CGL)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Fastidious
    1) captious

    2) coincide

    3) hypercritical

    4) adjustable

    Answer – 4)
    Explanation: Fastidious – very attentive to and concerned about accuracy and detail.
    adjustable – able to be adjusted.

  2. Virtue
    1) vice
    2) disgusted

    3) assent

    4) dainty

    Answer – 1)
    Explanation: Virtue – behaviour showing high moral standards.
    vice – immoral or wicked behaviour.

  3. Insolent
    1) acquiesce

    2) persnickety

    3) exacting
    4) humble

    Answer – 4)
    Explanation: Insolent – showing a rude and arrogant lack of respect.
    humble – having or showing a modest or low estimate of one’s importance.

  4. Concur
    1) accede

    2) consent

    3) punctilious
    4) disagree

    Answer – 4)
    Explanation: Concur – be of the same opinion; agree.
    disagree – have or express a different opinion.

  5. Opulence
    1) critical
    2) finicky
    3) poverty
    4) funky
    Answer – 3)
    Explanation: Opulence – great wealth or luxuriousness.
    poverty – the state of being extremely poor.

  6. Flippant
    1) offbeat

    2) serious

    3) particular
    4)  unique

    Answer – 2)
    Explanation: Flippant – not showing a serious or respectful attitude.
    serious – demanding or characterized by careful consideration or application.

  7. Dilate
    1) overnice
    2) contract
    3) fussy
    4) innovative
    Answer – 2)
    Explanation: Dilate – make or become wider, larger, or more open.
    contract – a written or spoken agreement, especially one concerning employment, sales, or tenancy, that is intended to be enforceable by law.

  8. Profuse
    1) peculiar

    2) sparse

    3) finical
    4) extravagant

    Answer – 2)

    Explanation: Profuse – (especially of something offered or discharged) very plentiful; abundant.
    sparse – thinly dispersed or scattered.


  9. Veteran
    1) novice
    2) bounteous
    3) exuberant
    4)  modernistic

    Answer – 1)

    Explanation: Veteran – a person who has had long experience in a particular field.
    novice – a person new to and inexperienced in a job or situation. 


  10. Novel
    1) bountiful
    2) aplenty
    3) copious

    4) banal

    Answer – 4)
    Explanation: Novel – a fictitious prose narrative of book length, typically representing character and action with some degree of realism.
    banal – so lacking in originality as to be obvious and boring.