Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 44 (SSC CGL)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Stingy
    1) acquisitive
    2) atrocious
    3) avaricious
    4) generous
    Answer – 4)
    Explanation: Stingy – mean; ungenerous.
    generous – showing a readiness to give more of something, especially money, than is strictly necessary or expected.

  2. Genial
    1) frugal
    2) sordid
    3) boorish
    4) beastly
    Answer – 3)
    Explanation: Genial – friendly and cheerful.
    boorish – rough and bad-mannered; coarse.

  3. Vacate
    1) brutish
    2) chary
    3) occupy
    4) chintzy
    Answer – 3)
    Explanation: Vacate – leave (a place that one previously occupied).
    occupy – reside or have one’s place of business in (a building).

  4. Inhale
    1) demonic
    2) covetous
    3) churlish
    4) exhale
    Answer – 4)
    Explanation: Inhale – breathe in (air, gas, smoke, etc.).
    exhale – breathe out.

  5. Commence
    1) diabolic
    2) devilish
    3) curmudgeonly
    4) conclude
    Answer – 4)
    Explanation: Commence – begin.
    conclude – bring or come to an end.

  6. Retain
    1) release
    2) extortionate
    3) ignoble
    4) hellish
    Answer – 1)
    Explanation: Retain – continue to have (something); keep possession of.
    release – allow or enable to escape from confinement; set free.

  7. Latent
    1) malicious
    2) grasping
    3) evident
    4) sadistic
    Answer – 3) 
    Explanation: Latent – (of a quality or state) existing but not yet developed or manifest; hidden or concealed.
    evident – clearly seen or understood; obvious.

  8. Fiendish
    1) friendly
    2) illiberal
    3) wicked
    4) simplify
    Answer – 1)
    Explanation: Fiendish – extremely cruel or unpleasant.
    friendly – kind and pleasant.

  9. Despise
    1) admire
    2) penurious
    3) scrimping
    4) further
    Answer – 1)
    Explanation: Despise – feel contempt or a deep repugnance for.
    admire – regard with respect or warm approval.

  10. Harass
    1) nefarious
    2) relieve
    3) parsimonious
    4) expedite
    Answer – 2)
    Explanation: Harass – subject to aggressive pressure or intimidation.
    relieve – cause (pain, distress, or difficulty) to become less severe or serious.