Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 43 (SSC CGL)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Eccentricity
    1) obscure
    2) implode
    3) illustration
    4) normalcy
    Answer – 4)
    Explanation: Eccentricity – the quality of being eccentric.
    normalcy – the condition of being normal; the state of being usual, typical, or expected.

  2. Gruesome
    1) subjugate
    2) gracious
    3) mitigate
    4) emancipate
    Answer – 2)
    Explanation: Gruesome – causing repulsion or horror; grisly.
    gracious – courteous, kind, and pleasant, especially towards someone of lower social status.

  3. Dorm
    1) operational
    2) melancholy
    3) latent
    4) replicate
    Answer – 1)
    Explanation: operational – in or ready for use.
    dorm – a dormitory.

  4. Congruous
    1) panacea
    2) inconsistent
    3) mediocre
    4) consistence
    Answer – 2)
    Explanation: inconsistent – not staying the same throughout.
    congruous – in agreement or harmony.

  5. Candid
    1) ascetic
    2) cunning
    3) dastardly
    4) providential
    Answer – 2)
    Explanation: Candid – truthful and straightforward; frank.
    cunning – having or showing skill in achieving one’s ends by deceit or evasion.

  6. Capricious
    1) liquefaction
    1) Flexibility
    3) firm
    4) Viability
    Answer – 3)
    Explanation: Capricious – given to sudden and unaccountable changes of mood or behaviour.
    firm – having a solid, almost unyielding surface or structure.

  7. Subvert
    1) alacrity
    2) sustain
    3) reparation
    4) acclaim
    Answer – 2)
    Explanation: sustain – strengthen or support physically or mentally.
    subvert – undermine the power and authority of (an established system or institution).

  8. Irascible
    1) determined
    2) placid
    3) reasonable
    4) pliant
    5) maiden
    Answer – 2)
    Explanation: irascible and placid are the antonyms
    irascible means easily angered; placid means calm or serene

  9. Ubiquitous
    1) prevalent
    2) relinquish
    3) superfluity
    4) diction
    5) unyielding
    Answer – 1)
    Explanation: Ubiquitous and prevalent both are the synonyms
    Ubiquitous – omnipresent, सर्वव्यापी
    Meaning – present, appearing, or found everywhere.
    Usage – “his ubiquitous influence was felt by all the family”

  10. Myopic
    1) timid
    2) farsighted
    3) eloquent
    4) dauntless
    Answer – 2)
    Explanation: Myopic – short-sighted.
    farsighted – showing a prudent awareness of future possibilities.