Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 42 (SSC CGL)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Elegant
    1) ambiguous
    2) trigger
    3) amorphous
    4) crude
    Answer – 4)
    Explanation: Elegant – graceful and stylish in appearance or manner.
    crude – in a natural or raw state; not yet processed or refined.

  2. Summit
    1) diligent
    2) bewildering
    3) debacle
    4) bottom
    Answer – 4)
    Explanation: Summit – the highest point of a hill or mountain.
    bottom – the lowest point or part of something.

  3. Extinct
    1) impede
    2) chaotic
    3) bleary
    4) alive
    Answer – 4)
    Explanation: Extinct – (of a species, family, or other larger group) having no living members.
    alive – (of a person, animal, or plant) living, not dead.

  4. Insert
    1) defile
    2) extract
    3) blurred
    4) concur
    Answer – 2)
    Explanation:Insert – place, fit, or push (something) into something else.
    extract – remove or take out, especially by effort or force.

  5. Affable
    1) novice
    2) surly
    3) enigmatic
    4) veteran
    Answer – 2)
    Explanation: Affable – friendly, good-natured, or easy to talk to.
    surly – bad-tempered and unfriendly.

  6. Severe
    1) carnal
    2) equivocal
    3) mild
    4) agitate
    Answer – 3)
    Explanation: Severe – (of something bad or undesirable) very great; intense.
    mild – not severe, serious, or harsh.

  7. Commence
    1) conclude
    2) dilate
    3) wither
    4) perplexing
    Answer – 1)
    Explanation: Commence – begin
    conclude – bring or come to an end.

  8. Stingy
    1) knack
    2) generous
    3) fuzzy
    4) erudite
    Answer – 2)
    Explanation: Stingy – mean; ungenerous.
    generous

  9. Revoke
    1) bleak
    2) impalpable
    3) implement
    4) immune
    Answer – 3)
    Explanation: Revoke – officially cancel (a decree, decision, or promise).
    implement – a tool, utensil, or other piece of equipment that is used for a particular purpose.

  10. Prevent
    1) nebulous
    2) obscure
    3) quite
    4) induce
    Answer – 4)
    Explanation: Prevent – keep (something) from happening.
    induce – succeed in persuading or leading (someone) to do something.