Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 40 (SSC CGL)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Relinquish
    1) anemic

    2) prosaic

    3) platitudinous

    4) retain

    Answer – 4)
    Explanation: Relinquish – voluntarily cease to keep or claim; give up.
    Retain – continue to have (something); keep possession of.

  2. Vague
    1) pabulum
    2) clear
    3) innocuous
    4) jejune
    Answer – 2)
    Explanation: Vague – of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning. 

  3. Virtue
    1) stereotyped
    2) mundane
    3) beige
    4) vice
    Answer – 4)
    Explanation: Virtue – behaviour showing high moral standards.
    vice – immoral or wicked behaviour.

  4. Stingy
    1) generous
    2) pedestrian
    3) prosy
    4) driveling
    Answer – 1)
    Explanation: Stingy – mean; ungenerous. 

  5. Erudite
    1) arid
    2) banal
    3) illiterate
    4) cornball
    Answer – 3)
    Explanation: Erudite – having or showing great knowledge or learning.
    illiterate – unable to read or write.

  6. Flippant
    1) serious
    2) crepuscular

    3) roughen

    4) wintry

    Answer – 1)
    Explanation: Flippant – not showing a serious or respectful attitude.
    serious – demanding or characterized by careful consideration or application.

  7. Insipid
    1) bleak
    2) dreary
    3) stiffen
    4) tasty
    Answer – 4)
    Explanation: Insipid – lacking flavour; weak or tasteless.
    tasty – (of food) having a pleasant, distinct flavour.

  8. Carnal
    1) brutalize
    2) acclimate
    3) spiritual
    4) obscure
    Answer – 3)
    Explanation: Carnal – relating to physical, especially sexual, needs and activities.
    spiritual – relating to or affecting the human spirit or soul as opposed to material or physical things. 

  9. Taint
    1) coarsen

    2) somber

    3) purify
    4) murky

    Answer – 3)
    Explanation: Taint – a trace of a bad or undesirable substance or quality.
    Purify – remove contaminants from.

  10. Obscure
    1) desolate
    2) forlorn
    3) sepulchral
    4) distinct
    Answer – 4)
    Explanation: Obscure – not discovered or known about; uncertain.
    distinct – recognizably different in nature from something else of a similar type.