Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 38

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. CURSORY
    1) haphazard
    2) uptight
    3) meticulous
    4) dummied up
    Answer – 3)
    Explanation: meticulous
    cursory – hasty and therefore not thorough or detailed.
    meticulous – showing great attention to detail; very careful and precise.

  2. RETICENT
    1) dazzling
    2) painstaking
    3) unhurried
    4) communicative
    Answer – 4)
    Explanation: communicative
    Reticent – not revealing one’s thoughts or feelings readily.
    communicative – willing, eager, or able to talk or impart information.

  3. DESPISE
    1) admire
    2) sketchy
    3) perfunctory
    4) slapdash
    Answer – 1)
    Explanation: admire
    despise – feel contempt or a deep repugnance for.
    admire – regard with respect or warm approval.

  4. CALLOUS
    1) cherish
    2) sympathetic
    3) eschew
    4) execrate
    Answer – 2)
    Explanation: sympathetic
    callous – showing or having an insensitive and cruel disregard for others.
    sympathetic – feeling, showing, or expressing sympathy.

  5. LATENT
    1) contemn
    2) deride
    3) tender
    4) apparent
    Answer – 4)
    Explanation: apparent
    latent – (of a quality or state) existing but not yet developed or manifest; hidden or concealed.
    apparent – clearly visible or understood; obvious.

  6. SOBRIETY
    1) drunkenness
    2) spurn
    3) abominate
    4) spurn
    Answer – 1)
    Explanation: drunkenness
    sobriety – the state of being sober.
    drunkenness – the state of being drunk; intoxication.

  7. DEMENTED
    1) contemn
    2) disdain
    3) apoptotic
    4) sane
    Answer – 4)
    Explanation: sane
    demented – suffering from dementia.
    sane – (of a person) of sound mind; not mad or mentally ill.

  8. PALLING
    1) detest
    2) apolitical
    3) indigent
    4) comforting,
    Answer – 4)
    Explanation: reassuring
    palling – form a friendship.
    comforting – serving to alleviate a person’s feelings of grief or distress.

  9. RUEFULLY
    1) defiant
    2) apologetic
    3) ashamed
    4) fragile
    Answer – 1)
    Explanation: defiant
    ruefully – in a way that expresses sorrow or regret, especially in a wry or humorous manner.
    defiant – showing defiance.

  10. DEVIATED
    1) lamentable
    2) conform
    3) mournful
    4) repentant
    Answer – 2)
    Explanation: conform
    deviated – depart from an established course.
    conform – comply with rules, standards, or laws