Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms – 25

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Aerate is most dissimilar to
    1) argue
    2) placate
    3) suffocate
    4) destroy
    Answer – 3)
    Explanation: to aerate means to supply with oxygen; to suffocate means to
    deprive of oxygen

  2. Rancor is most dissimilar to
    1) ritual
    2) argument
    3) collect
    4) accord
    Answer – 4)
    Explanation: rancor means bitter ill-will; one meaning of accord is balanced
    interrelationship, or harmony

  3. Benign is most dissimilar to
    1) malignant
    2) converse
    3) cautious
    4) malicious
    Answer – 4)
    Explanation: one meaning of benign is of a gentle disposition; malicious
    means marked by mischievous impulse

  4. Foster is most dissimilar to
    1) discourage
    2) believe
    3) heal
    4) brag
    Answer – 1)
    Explanation: to foster means to encourage; to discourage means to deprive
    of courage or confidence

  5. Lassitude is most dissimilar to
    1) release
    2) demure
    3) fatigue
    4) vigor
    Answer – 4)
    Explanation: vigor – lassitude means weariness; vigor means strength or force

  6. Succor is most dissimilar to
    1) genius
    2) abet
    3) injure
    4) deciduous
    Answer – 3)
    Explanation: injure – to succor means go to the aid of, or relieve; to injure means to harm

  7. Disparage is most dissimilar to
    1) hesitate
    2) settle
    3) trouble
    4) applaud
    Answer – 4)
    Explanation: to disparage means to speak slightingly about; to applaud means to express approval

  8. Dubious is most dissimilar to
    1) reliable
    2) pleasing
    3) rhythmic
    4) careful
    Answer – 1)
    Explanation: dubious means questionable or unreliable, therefore reliable is the most dissimilar

  9. Asperity is most dissimilar to
    1) moistness
    2) amenity
    3) sour
    4) generosity
    Answer – 2)
    Explanation: asperity means roughness of surface or manner; amenity means pleasantness or smoothness of manner

  10. Attain is most dissimilar to
    1) crave
    2) lose
    3) harbor
    4) credit
    Answer – 2)
    Explanation: to attain means to achieve or to gain, therefore to lose is the most dissimilar