Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms – 24

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Tireless
    1) exhausted
    2) unfailing
    3) broke
    4) driving
    Answer – 1)
    Explanation: tireless means filled with energy; exhausted means depleted of energy

  2. Belittle
    1) plain
    2) detract
    3) magnify
    4) torment
    Answer – 3)
    Explanation: to belittle means to make seem little or less; to magnify means to enlarge

  3. Denounce
    1) covet
    2) condemn
    3) blame
    4) deplore
    Answer – 1)
    Explanation: one meaning of to denounce is to speak out against; to covet means to wish for enviously

  4. Irascible
    1) determined
    2) placid
    3) reasonable
    4) pliant
    Answer – 2)
    Explanation: irascible means easily angered; placid means calm or serene

  5. Approbate
    1) ingratitude
    2) condemn
    3) dissatisfaction
    4) master
    Answer – 2)
    Explanation: to approbate means to approve or sanction; to condemn means to declare wrong or to convict

  6. Demur
    1) embrace
    2) crude
    3) boisterous
    4) falter
    Answer – 1)
    Explanation: to demur means to delay or hesitate; to embrace means to accept readily or gladly; demure means coy

  7. Quiescent
    1) lackadaisical
    2) active
    3) dull
    4) prescient
    Answer – 2)
    Explanation: quiescent means marked by inactivity or repose, therefore active is the opposite

  8. Sapient
    1) hunched
    2) strong
    3) simple
    4) simian
    Answer – 3)
    Explanation: sapient means possessing great wisdom, or sage; one meaning of simple is deficient in intelligence

  9. Sullen
    1) dirty
    2) cheerful
    3) clean
    4) risen
    Answer – 2)
    Explanation: sullen means showing a disagreeable mood, or lacking cheer, therefore cheerful is the opposite

  10. Gumption
    1) seriousness
    2) apathy
    3) levity
    4) despair
    Answer – 2)
    Explanation: gumption means initiative, or drive; apathy means a lack of interest or concern