Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms – 21

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Rancor
    1) ritual
    2) argument
    3) collect
    4) accord
    Answer – 4)
    Explanation: rancor means bitter ill-will; one meaning of accord is balanced
    interrelationship, or harmony

  2. Heedless
    1) heartless
    2) attentive
    3) speedy
    4) unaware
    Answer – 2)
    Explanation: heedless means inconsiderate or thoughtless; attentive means
    heedful or mindful of the comfort of others

  3. Acquaint
    1) alienate
    2) luxurious
    3) bleach
    4) stall
    Answer – 1)
    Explanation: to acquaint means to get to know or to become friendly; to
    alienate means to cause unfriendliness or hostility

  4. Foster
    1) discourage
    2) believe
    3) heal
    4) brag
    Answer – 1)
    Explanation: to foster means to encourage; to discourage means to deprive
    of courage or confidence

  5. Frivolous
    1) pious
    2) inexpensive
    3) serious
    4) contemptuous
    Answer – 3)
    Explanation: frivolous means lacking seriousness, therefore serious is the most dissimilar

  6. Epicurean
    1) ascetic
    2) slovenly
    3) imprecision
    4) providential
    Answer – 1)
    Explanation: epicurean means having sensitive and self-indulgent taste especially in food and wine; ascetic means practicing self-denial and austerity

  7. Taint
    1) cheer
    2) worry
    3) clear
    4) purify
    Answer – 4)
    Explanation: to taint means to contaminate or corrupt; to purify means to make pure

  8. Spare
    1) rotund
    2) pacify
    3) impolite
    4) impose
    Answer – 1)
    Explanation: one meaning of spare is lean; rotund means round or fleshy

  9. Anachronism
    1) Obsession
    2) vogue
    3) Radicalism
    4) Pre-emption
    Answer – 2)
    Explanation: Anachronism meaning a thing belonging or appropriate to a period other than that in which it exists, especially a thing that is conspicuously old-fashioned.vogue the prevailing fashion or style at a particular time.

  10. Irascible
    1) determined
    2) placid
    3) reasonable
    4) pliant
    Answer – 2)
    Explanation: irascible means easily angered; placid means calm or serene