Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms – 20

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Tractable is most dissimilar to
    1) invisible
    2) stubborn
    3) unadvisable
    4) special
    Answer – 2)
    Explanation: tractable means easily handled or managed; stubborn means
    difficult to handle or manage

  2. Dexterous is most dissimilar to
    1) clumsy
    2) saline
    3) cunning
    4) precious
    Answer – 1)
    Explanation: dexterous means skillful with the hands; clumsy means lacking
    dexterity, nimbleness, or grace

  3. Aerate is most dissimilar to
    1) argue
    2) placate
    3) suffocate
    4) destroy
    Answer – 3)
    Explanation: to aerate means to supply with oxygen; to suffocate means to
    deprive of oxygen

  4. Venerable is most dissimilar to
    1) impervious
    2) constant
    3) sophomoric
    4) infirm
    Answer – 3)
    Explanation: venerable means impressive by reason of age; sophomoric
    means poorly informed and immature

  5. Rancor is most dissimilar to
    1) ritual
    2) argument
    3) collect
    4) accord
    Answer – 4)
    Explanation: rancor means bitter ill-will; one meaning of accord is balanced
    interrelationship, or harmony

  6. Daunt is most dissimilar to
    1) calm
    2) believe
    3) inspirit
    4) dispel
    Answer – 3)
    Explanation: to daunt means to lessen the courage of; to inspirit means to
    give vigor or courage

  7. Paucity is most dissimilar to
    1) excess
    2) certainty
    3) timidity
    4) beauty
    Answer – 1)
    Explanation: paucity means smallness of number; excess means ample
    quantity

  8. Heedless is most dissimilar to
    1) heartless
    2) attentive
    3) speedy
    4) unaware
    Answer – 2)
    Explanation: heedless means inconsiderate or thoughtless; attentive means
    heedful or mindful of the comfort of others

  9. Abound is most dissimilar to
    1) rest
    2) discourage
    3) bless
    4) dwindle
    Answer – 4)
    Explanation: to abound means to be present in great numbers; to dwindle
    means to become steadily less

  10. Confederate is most dissimilar to
    1) enemy
    2) confuse
    3) wander
    4) cluster
    Answer – 1)
    Explanation: a confederate is an ally or accomplice; an enemy is an opponent





Comments are closed.