Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms – 18

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Disparage
    1) hesitate
    2) settle
    3) trouble
    4) applaud
    Answer – 4) applaud
    Explanation: to disparage means to speak slightingly about; to applaud means to express approval

  2. Lassitude
    1) release
    2) demure
    3) fatigue
    4) vigor
    Answer – 4) vigor
    Explanation: lassitude means weariness; vigor means strength or force

  3. Frivolous
    1. pious
    2. inexpensive
    3. serious
    4. contemptuous
    Answer – 3) serious
    Explanation: frivolous means lacking seriousness, therefore serious is the most dissimilar

  4. Denounce
    1. covet
    2. condemn
    3. blame
    4. deplore
    Answer – 1) covet
    Explanation: one meaning of to denounce is to speak out against; to covet means to wish for enviously

  5. Tireless
    1. exhausted
    2. unfailing
    3. broke
    4. driving
    Answer – 1) exhausted
    Explanation: tireless means filled with energy; exhausted means depleted of energy

  6. Taint
    1. cheer
    2. worry
    3. clear
    4. purify
    Answer – 4) purify
    Explanation: to taint means to contaminate or corrupt; to purify means to make pure

  7. Belittle
    1. plain
    2. detract
    3. magnify
    4. torment
    Answer – 3) magnify
    Explanation: to belittle means to make seem little or less; to magnify means to enlarge

  8. Tepid
    1. dispassionate
    2. scalding
    3. crisp
    4. clever
    Answer – 2) scalding
    Explanation: tepid means lukewarm; scalding means boiling hot

  9. Succor
    1. genius
    2. abet
    3. injure
    4. deciduous
    Answer – 3) injure
    Explanation:to succor means go to the aid of, or relieve; to injure means to harm

  10. Anachronism
    1. Obsession
    2. vogue
    3. Radicalism
    4. Pre-emption
    Answer – 2) vogue
    Explanation: Anachronism meaning a thing belonging or appropriate to a period other than that in which it exists, especially a thing that is conspicuously old-fashioned.vogue the prevailing fashion or style at a particular time.