Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms – 17

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Asperity
    1) moistness
    2) amenity
    3) sour
    4) generosity
    Answer – 2)
    Explanation: asperity means roughness of surface or manner; amenity means pleasantness or smoothness of manner

  2. Epicurean
    1) ascetic
    2) slovenly
    3) imprecision
    4) providential
    Answer – 1)
    Explanation: epicurean means having sensitive and self-indulgent taste especially in food and wine; ascetic means practicing self-denial and austerity

  3. Traduce
    1) deduce
    2) laud
    3) presuppose
    4) converge
    Answer – 2)
    Explanation: to traduce means to expose to shame or blame; to laud means to praise or extol

  4. Bridle
    1) heckle
    2) dissuade
    3) vent
    4) persist
    Answer – 3)
    Explanation: to bridle means to restrain or keep under control; to vent means to relieve by means of an outlet

  5. Spare
    1) rotund
    2) pacify
    3) impolite
    4) impose
    Answer – 1)
    Explanation: one meaning of spare is lean; rotund means round or fleshy

  6. Proclivity
    1) calm
    2) antipathy
    3) desire
    4) dearth
    Answer – 2)
    Explanation: proclivity means inclination or predisposition; antipathy means settled aversion or dislike

  7. Vituperation
    1) alacrity
    2) alertness
    3) reparation
    4) acclaim
    Answer – 4)
    Explanation: vituperation means bitter condemnation; acclaim means praise

  8. Gambol
    1) trudge
    2) hedge
    3) crone
    4) misplace
    Answer – 1)
    Explanation: to gambol means to skip about in play; to trudge means to march steadily and laboriously

  9. Quixotic
    1) simple
    2) staid
    3) passe
    4) unpredictable
    Answer – 2)
    Explanation: quixotic means foolishly impractical and marked by extravagantly romantic ideals; staid means sedate and marked by prim self-restraint

  10. Lachrymose
    1) quick
    2) loquacious
    3) blithe
    4) plentiful
    Answer – 3)
    Explanation: lachrymose means given to weeping, or morose; blithe means of a happy or lighthearted character, or merry