Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms – 16

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Abdicate
    1) deny
    2) usurp
    3) blame
    4) renounce
    Answer – 2)
    Explanation: to abdicate means to renounce power or high office; to usurp means seize power or high office

  2. Indolent
    1) industrious
    2) complimentary
    3) native
    4) smooth
    Answer – 1)
    Explanation: indolent means lazy; industrious means hardworking

  3. Fortuitous
    1) undefended
    2) gratuitous
    3) deliberate
    4) impoverished
    Answer – 3)
    Explanation: fortuitous means occurring by chance, or accidental; deliberate means resulting from careful consideration, or voluntary

  4. Disparage
    1) hesitate
    2) settle
    3) trouble
    4) applaud
    Answer – 4)
    Explanation: to disparage means to speak slightingly about; to applaud means to express approval

  5. Dubious
    1) reliable
    2) pleasing
    3) rhythmic
    4) careful
    Answer – 1)
    Explanation: dubious means questionable or unreliable, therefore reliable is the most dissimilar

  6. Interdict
    1) continue
    2) abstain
    3) wallow
    4) sanction
    Answer – 4)
    Explanation: to interdict means to forbid; to sanction means to approve

  7. Mendacious
    1) bashful
    2) capacious
    3) veracious
    4) quiet
    Answer – 3)
    Explanation: mendacious means dishonest; veracious means truthful or honest

  8. Lassitude
    1) release
    2) demure
    3) fatigue
    4) vigor
    Answer – 4)
    Explanation: lassitude means weariness; vigor means strength or force

  9. Verdant
    1) dishonest
    2) suspicious
    3) moldy
    4) arid
    Answer – 4)
    Explanation: one meaning of verdant is green, especially with plant life; arid means dry, or lacking enough rainfall for agriculture

  10. Ductile
    1) unfeeling
    2) arrogant
    3) precious
    4) rigid
    Answer – 4)
    Explanation: one meaning of ductile is easily led or influenced; one meaning of rigid is inflexible, set in opinion