Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

[dropcap]H[/dropcap]ello Aspirants. Welcome to Online English section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the Blanks, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Tropical cyclones with maximum sustained winds of less than 63 kmph are called ‘tropical depressions’. If the wind in a tropical depression exceeds this speed, it is (1) to a ‘tropical storm’ and (2) a personal name. Giving a storm or hurricane a name is not just for the amusement of forecasters. Specific names provide (3) of (4) when (5) issue forecasts and (6) to the general public. Individual storms often last a week or longer and more than one may occur in the same area at the same time, so names help (7) the (8) about which storm is being described (9) these (10) natural hazards also encourage people to pay more attention to the warnings.

  1. Blank 1
    A.demoted
    B.consigned
    C.upgraded
    D.elevated
    E.heightened
    [su_accordion]
    Ans-C (Upgraded)
    Explanation:-
    The choices ‘denoted’ and ‘consigned’ are out of context and so are irrelevnent.
    meaning:-
    ~Denoted- Be a sign of; indicate.
    ~consigned- send, deliver, hand over, give over, turn over, sentence.
    from the remaining choices,though ‘elevaled’ and ‘heightened’ can go into blanks,as the passage talks of naming the ‘tropical depressions’thus personifying it,’updraded’is most apt.


    [/su_accordion]
  2. Blank 2
    A.bestowed
    B.assigned
    C.presented
    D.gifted
    E.awarded
    [su_accordion]
    Ans-B (assigned)
    Explanation:-
    words “presented’,’gifted’ and awarded’ are odd so ruled out.so,the’bestowed’for the same reason.
    We say that we give or ‘assign’a name to something or someone.


    [/su_accordion]
  3. Blank 3
    A.ease
    B.dearth
    C.complexity
    D.hardship
    E.rigidity
    [su_accordion]
    Ans-A (ease)
    Explanation:-
    The previous statement talks about of some use of assigning ‘specific names’ to a storm or hurricane.Hence the blank requires a positive word.choice B-E are negative and so ruled out.only ‘ease’ is left.


    [/su_accordion]
  4. Blank 4
    A.communication
    B.interaction
    C.dialogue
    D.correspondence
    E.exchange
    [su_accordion]
    Ans-A (communication)
    Explanation:-
    The answer to this is linked to the previous and the next blank.the context doent not warrant any ‘interaction’,’dialogue’,’correspondence’ or’exchange’.except for passing information.Thus only ‘ease’ of ‘communication’ is correct.


    [/su_accordion]
  5. Blank 5
    A. scientists
    B. astronomers
    C. forecasters
    D. astrologers
    E. environmentalists
    [su_accordion]
    Ans-C (forecasters)
    Explanation:-
    The clue is ‘issue forecasts’ which only a’forecasters’ can do. The others are ruled out.


    [/su_accordion]
  6. Blank 6
    A.predictions
    B.suggestions
    C.messages
    D.warnings
    E.admonitions
    [su_accordion]
    Ans-D (Warnings)
    Explanation:-
    The phrase ‘to the general public’ renders only “warnings’ appropriate.The remaining are ruled out.
    adomintion :-cautionary advice about something imminent (especially imminent danger)


    [/su_accordion]
  7. Blank 7
    A.intensify
    B.reduce
    C.suppress
    D.dismiss
    E.accentuate
    [su_accordion]
    Ans-B (reduce)
    Explanation:-
    the word ‘help’ before the blank and in the first clause in the sentence make indicates that the word for the blank should solve the problem (of confusion).hence only’reduces’fits into the blank.


    [/su_accordion]
  8. Blank 8
    A.confusion
    B.problem
    C.validity
    D.tension
    E.solution
    [su_accordion]
    Ans-A (confusion)
    Explanation:-
    The answer is linked with the previous blank.Choice (a) is correct.It is understood from the 4th sentence of the passage that the problem is that of being confused over which storm the forecasters are referring to. Thus,only ‘confusion’ in choice (A) fits.


    [/su_accordion]
  9. Blank 9
    A.Eulogizing
    B. Personalising
    C.Isolating
    D.Promoting
    E.Elevating
    [su_accordion]
    Ans-B (Personalising)
    Explanation:-
    The passage is about ‘hurricanes’ about which forecasters warn so ‘promoting’,’eulogizing’are ruled out.”Isolating’ is clearly out of context.According to the passage,It is neccessary that hurricanes be given names,thus they are ‘personalised’.


    [/su_accordion]
  10. Blank 10
    A. belligerent
    B. benign
    C. deadly
    D. magnificent
    E. Amazing
    [su_accordion]
    Ans-C (deadly)
    Explanation:-
    Choice (b),(d) and (e) are ruled out as they are positively connoted.Between ‘belligerent’ and ‘deadly’.the latter is more appropriate as storm aor hurricane is deadly as it can destroy everything that lies in its path.


    [/su_accordion]