Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the blanks Set 3

Hello Aspirants. Welcome to Online English section in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question sample in Fill in the Blanks with Explanation, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. He was advised to abstain ______ all alcoholic drinks.
    A.in
    B.at
    C.from
    D.by
    E.None of these
    [su_accordion]
    Ans- C (from)
    Abstain meaning-Restrain oneself from doing or enjoying something
    Abstain in hindi– Bachna
    alchol se bachna, isliye se =from 


    [/su_accordion]
  2. Give an example pertinent _______ the case.
    A.with
    B.on
    C.for
    D.to
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer-D
    Pertinent meaning-Relevant or applicable to a particular matter
    Pertinent in hindi– Uchit
    case se juda udit udaharan do…se=to 


    [/su_accordion]
  3. Are not these slums a disgrace _______ the civic authorities.
    A.for
    B.to
    C.towards
    D.on
    E.None of these
    [su_accordion]
    Ans- B
    Disgrace meaning-Loss of reputation or respect as the result of a dishonourable action:
    Disgrace in hindi– Apman 


    [/su_accordion]
  4. The mother was concerned ________ the safety of her child.
    A.at
    B.about
    C.for
    D.upon
    E.with
    [su_accordion]
    Ans- B
    Concerned meaning-Worried, troubled, or anxious
    Concerned in hindi– Chintit 


    [/su_accordion]
  5. I was disappointed _______ not finding the doctor in his seat.
    A.on
    B.from
    C.at
    D.over
    E.in
    [su_accordion]
    Ans-C
    Disappointed– Sad or displeased because someone or something has failed to fulfil one’s hopes orexpectations
    hindi meaning– Nirash other                                                                                                   other uses– Are you disappointed with me?                                                                                     Pierre’s look turned from disappointed to approving.                                                                              I’m disappointed in you.


    [/su_accordion]
  6. The rainfall _______ India varies _____ place to place and also from year _____ year.
    A. over; with; by
    B. of; from; after
    C. in; from; to
    D. for; with; after
    E. None of these
    [su_accordion]
    Ans- C 


    [/su_accordion]
  7. He is laboring ______ a misapprehension, but laboring ______ a cause.
    A.under, for
    B.in, towards
    C.by,in
    D.with, over
    E.None of these
    [su_accordion]
    Ans-A
    Misapprehension meaning-A mistaken belief about or interpretation of something
    Hindi meaning-Bhram,GalatFehami 


    [/su_accordion]
  8. There was no agreement ______ the great powers ______ a treaty to ban nuclear weapons.
    A.between, about
    B.among, on
    C.in, for
    D.with, about
    E.None of these
    [su_accordion]
    Ans- B
    between is used for -two persons/things
    among- more than 2 


    [/su_accordion]
  9. If you are averse _______ recommending my name, you should not hesitate to admit it.
    A.about
    B.for
    C.to
    D.against
    E.None of these
    [su_accordion]
    Ans-C
    Averse meaning-Having a strong dislike of or opposition to something:
    Hindi meaning– Ulta ,pratikool 


    [/su_accordion]
  10. A good judge never gropes ______.
    A.to
    B.at
    C.on
    D.for
    E.with
    [su_accordion]
    Ans-D
    “Gropes for” meaning -Search uncertainly for (a word or answer)
    in one’s mind
    Hindi meaning-Tatolna 


    [/su_accordion]
  11. It is not always easy to sympathise ______ an unfortunate man.
    A.with
    B.for
    C.by
    D.at
    E.None of these
    [su_accordion]
    Ans-A
    Sympathise meaning– Agree with a sentiment, opinion, or ideology
    hindi meaning-sehmat hona ,sahanubhuti rakhna 


    [/su_accordion]
  12. She could not dissociate herself _______ what she said earlier.
    A.off
    B.with
    C.from
    D.to
    E.None of these
    [su_accordion]
    Ans-C
    Disassociate– disconnect or seperate
    hindi meaning– alag karna 


    [/su_accordion]
  13. In the morning, I simply take a glance _______ the newspaper headlines.
    A.at
    B.on
    C.of
    D.through
    E.over
    [su_accordion]
    Ans-A
    Glance meaning-Take a brief or hurried look
    Hindi meaning– jaldi me dekhna
    a. To direct the eyes at or toward something briefly: glanced in the rearview mirror.
    b. To read quickly or in cursory fashion: glanced at the menu.
    a. To strike a surface at such an angle as to be deflected: A pebble glanced off the windshield.
    b. To shine over or through something at an angle: The sun glanced through the leaves.
    c. To be reflected, especially in flashes: sunlight glanced off the water.
    To make a passing reference; touch briefly: a history course that only glanced at the Korean conflict. 


    [/su_accordion]
  14. Let this be an example ________ the troublemakers.
    A.for
    B.about
    C.against
    D.to
    E.with
    [su_accordion]
    Ans-D 


    [/su_accordion]
  15. Nobody in our group has a genius ______ winning friends and in convincing people.
    A.for
    B.in
    C.of
    D.at
    E.None of these
    [su_accordion]
    Ans-A
    other uses
    a. A strong natural talent, aptitude, or inclination: has a genius for choosing the right words.
    b. One who has such a talent or inclination: a genius at diplomacy.
    that woman has a genius for organization
    c.this book was absolutely genius in parts
    d.Alia Bhatt takes potshot at herself in ‘Genius of the Year’ video. 


    [/su_accordion]