Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : September 21 2017

AffairsCloud brings you the complete and important daily current affairs quiz September 21 2017 to achieve more marks in Banking , insurance, UPSC, SSC, CLAT ,railway  and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Click Here to Read Current Affair September 21 2017

  1. Who approved the Fugitive Economic Offenders Bill 2017, in New Delhi?
    1.Minister of Commerce and Industry
    2. Minister of Statistics and Programme Implementation
    3.Law Ministry
    4. Minister of Corporate Affairs
    5. Minister of Home Affairs
    Answer – 3.Law Ministry
    Explanation

    On 18th September 2017, Law Ministry approved the Fugitive Economic Offenders Bill 2017, in New Delhi..The Fugitive Economic Offenders Bill 2017 would enable the government to seize the property of economic offenders and defaulters who escape from India, through a new provision.

  2. On which nearby offshore ONGC discovers oil in Arabian Sea?
    1. Tuticorin
    2. Kochi
    3. Vishakapatinam
    4. Kolkatta
    5. Mumbai
    Answer – 5. Mumbai
    Explanation

    On 20th September 2017, Oil and Natural Gas Corporation Ltd (ONGC) made a significant oil discovery near Mumbai High in the Arabian Sea, in Mumbai.Oil was discovered in a well on the west of Mumbai High oil fields in the Arabian Sea.The new discovery in well WO-24-3 is estimated to have around 20 million tonnes of oil in reserve.

  3. Which state has received $300 million loan from Asian Development Bank (ADB) for fiscal reforms?
    1. Gujarat
    2. Bihar
    3. West Bengal
    4. Jharkhand
    5. Sikkim
    Answer – 3. West Bengal
    Explanation

    On 21st September 2017, ADB announced that it has sanctioned a $ 300 million loan to West Bengal for carrying out fiscal reforms. Asian Development Bank (ADB) has approved a loan of $ 300 million to carry out fiscal reforms in West Bengal to make public services more accessible, affordable, and high quality.

  4. Who inaugurated the First National Conference on ‘Mission Mode to address Under-Nutrition’ was held in New Delhi?
    1. Mr.Arun Jaitley
    2. Mr.Rajnath Singh
    3.Mr. Jagat Prakash Nadda
    4. Ms.Uma Bharati
    5. Ms.Maneka Gandhi
    Answer – 5. Ms.Maneka Gandhi
    Explanation

    On 19th September 2017, the First National Conference on ‘Mission Mode to address Under-Nutrition’ was held in New Delhi.The conference was inaugurated by the Minster of Women & Child Development, Ms.Maneka Gandhi.

  5. Who had inaugurated the first ‘Pension Adalat’ on 20th of Sept. 2017?
    1. Dr. Jitendra Singh
    2. Dr.Anant Geete
    3. Mr.Ashok Gajapathi Raju
    4. Mr.Radha Mohan Singh
    5. Dr. Smriti Zubin
    Answer – 1. Dr. Jitendra Singh
    Explanation

    On 19th September 2017, the First National Conference on ‘Mission Mode to address Under-Nutrition’ was held in New Delhi.The conference was inaugurated by the Minster of Women & Child Development, Ms.Maneka Gandhi.The focus of the conference was ‘Mission Malnutrition Free India-2022’.

  6. Where did the 61st IAEA General Conference held?
    1. Hamburg , Germany
    2. Budapest , Hungary
    3. Warsaw , Poland
    4. Vienna, Austria
    5. Moscow., Russia
    Answer – 4. Vienna, Austria
    Explanation

    Dr.Sekhar Basu, Chairman of Atomic Energy Commission and Secretary of Department of Atomic Energy attended the 61st IAEA General Conference held in Vienna, Austria.

  7. Name of the country and India have signed MoU to upgrade Thondaman Vocational Training Centre
    1. Bangladesh
    2. Nepal
    3. Myanmar
    4. Sri Lanka
    5. Bhutan
    Answer – 4. Sri Lanka
    Explanation

    On 20th September 2017, India and Sri Lanka signed a MoU to upgrade Thondaman Vocational Training Centre in Sri Lanka.

  8. Which two countries started the second stage of their “Joint Sea-2017” naval exercises in Vladivostok?
    1. Russia and Germany
    2. China and Germany
    3. Russia and China
    4. South Korea and Russia
    5. Japan and South korea
    Answer – 3. Russia and China
    Explanation

    On 18th September 2017, China and Russia started the second stage of their “Joint Sea-2017” naval exercises in Vladivostok, Russia. The exercises took place in Sea of Japan and the Okhotsk Sea.For the first time Naval forces from both countries conducted joint submarine rescue exercises and joint anti-submarine exercises.

  9. Who has launched world’s fastest bullet train on the speed railway line to 350 kilometres per hour announced on 21st Sept. 2017?
    1. Switzerland
    2. Dubai
    3. Japan
    4. Russia
    5. China
    Answer – 5. China
    Explanation

    China has launched world’s fastest bullet train on the Beijing-Shanghai high-speed railway line to 350 kilometres per hour announced on 21st Sept. 2017.The speed was reduced to 300 kilometres per hour after a major accident in July 2011 that killed 40 people.

  10. How many percent did Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) cut mobile termination charges to 6 paise per minute with effect from October 1, 2017?
    1.51
    2. 53
    3.55
    4.56
    5.57
    Answer – 5. 57
    Explanation

    On 19th September 2017, The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) cut mobile termination charges (MTC) by 57% to 6 paise per minute with effect from October 1, 2017.

  11. Where will be the first bodyshell of 12000 HP loco from Alstom France arrive?
    1. Trivendram
    2. Kolkatta
    3. New Delhi
    4. Banglore
    5. Chennai
    Answer – 2. Kolkatta
    Explanation

    India gets its first High Power Locomotive from France soon. The arrival of the first bodyshell of 12000 HP loco from Alstom France at Kolkata port on 20th of Sept. 2017.

  12. To which organization B Sambamurthy appointed as interim Chairman of the Board on 21st Sept. 2017?
    1.NBCC
    2.NPCI
    3.NCL
    4. NACP
    5. NBTC
    Answer – 2.NPCI
    Explanation

    The Board of National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed of B Sambamurthy as interim Chairman of the Board announced on 21st Sept. 2017.

  13. Ms. Vani Sarraju Rao presently Ambassador of lndia to Finland, has been appointed as the next Ambassador of lndia to the_______________.
    1. Tallinn
    2. Tartu
    3. Sareemma
    4. Estonia
    5. Kumu
    Answer – 4. Estonia
    Explanation

    Ms. Vani Sarraju Rao presently Ambassador of lndia to Finland, has been appointed as the next Ambassador of lndia to the Republic of Estonia.

  14. Find the Lawyer Zannah Mustapha’s country was awarded with UNHCR top UN peace prize on 19th Sept. 2017.
    1. Cuba
    2. Nigeria
    3. South Africa
    4. Sri Lanka
    5. Austria
    Answer – 2.Nigeria
    Explanation

    A Nigerian lawyer Zannah Mustapha was awarded with UNHCR top UN peace prize on 19th Sept. 2017.He worked for the rights of displaced children growing up amid violence in north-eastern Nigeria.

  15. Which entity has acquired a part of electronics company HTC Corporation’s engineering and design teams for $1.1 billion announced on 21st Sept. 2017?
    1. Google
    2. Microsoft
    3. HTC
    4. Apple
    5. Sony
    Answer – 1. Google
    Explanation

    Google has acquired a part of electronics company HTC Corporation’s engineering and design teams for $1.1 billion announced on 21st Sept. 2017. The deal, which includes employees that have worked on the Pixel smartphone, also comes with a non-exclusive licensing agreement for HTC intellectual property.

  16. Find the name of bank has launched its mobile banking app called BPay in India.
    1. RBL Bank
    2. Catholic Syrian Bank
    3. Union Bank of India
    4. Fino Payment Bank
    5. Federal Bank
    Answer – 4 . Fino Payment Bank
    Explanation

    On 20th September 2017, Fino Payments Bank launched its mobile banking app called BPay in India. BPay is an extension of its already existing wallet in the same name that was launched in December 2016.The upgraded BPay app is available on Android currently.

  17. Where did the “Bandhan Tod” app launch to support the state government’s efforts to end child marriage and dowry?
    1. Rajasthan
    2. West Bengal
    3. Odisha
    4. Nagaland
    5. Bihar
    Answer – 5. Bihar
    Explanation

    The “Bandhan Tod” app is launched by Deputy Chief Minister Sushil Kumar Modi in Bihar on 18th of Sept. 2017. It is a unique initiative, Gender Alliance Bihar, a collective effort of over 270 civil society organisations.

  18. Where did a US based global alliance launch to manage Climate change in Denmark?
    1. Odense
    2. Randers
    3. Horsens
    4. Aalborg
    5. Copenhagen
    Answer – 5. Copenhagen
    Explanation

    On 20th September 2017, Denmark launched a US based global alliance to manage Climate change, in Copenhagen.Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030 (P4G) is supported by the following members –China, Indonesia and C40.

  19. Which batsman has been imposed with five-year ban and a fine of one million rupees from Pakistan Cricket Board (PCB) for his involvement in spot-fixing during the PSL?
    1. Khalid Latif
    2. Hasan Ali
    3. Raza Hasan
    4. Faheem Ashraf
    5. Bilal Asif
    Answer – 1. Khalid Latif
    Explanation

    Pakistan Cricket Board (PCB) has imposed a five-year ban and a fine of one million rupees on batsman Khalid Latif for his involvement in spot-fixing during the PSL.
    The three-member Tribunal of PCB headed by a former High Court judge Asghar Haider found Khalid guilty on all six breaches of the Cricket Board’s anti-corruption code.

  20. Official slogan for FIFA Women’s World Cup France 2019 unveiled.It is _________.
    1. Dare to Shine
    2. Dare to kick
    3. Dare to play
    4. Dare to win
    5. Dare to hit
    Answer – 1. Dare to Shine
    Explanation

    The official emblem and slogan for FIFA Women’s World Cup France 2019 were unveiled in Paris, France.The slogan of the tournament “Dare To Shine” reflects the development of football, especially women’s football. The emblem features the competition trophy wrapped in blue and white, with eight shards of light around football at the top of the trophy.

  21. What is the theme observed around the world on 21 September 2017 during International Day of Peace?
    1. “Spread Peace : esteem and pride for All”
    2. “Together for Peace: Respect, Safety and Dignity for All.”
    3. “Spell peace : Let Spread peace”
    4. “ Be peace : be a achiever “
    5. “ Join your hands for Peace : admire and secure for All”
    Answer – 2. “Together for Peace: Respect, Safety and Dignity for All.”
    Explanation

    “Together for Peace: Respect, Safety and Dignity for All.” the theme observed around the world on 21 September 2017 during International Day of Peace