Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : September 19 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs September 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs September 19 2016

  1. Which country Prime Minister arrived in New Delhi for a three-day state visit to India to sign three mutual agreements on 15th September 2016?
    A.Bhutan
    B.Myanmar
    C.Nepal
    D.Bangladesh
    Answer – C.Nepal
    Explanation :
    Nepal Prime Minister Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’arrived in New Delhi for a three-day state visit to India and External affairs minister Sushma Swaraj received him at the airport on September 15, 2016

  2. Under which article of the Indian Constitution is duty bound to promote and propagate Hindi Language so that it might serve as a medium of expression for all the elements of the composite culture of India and to secure its enrichment?
    A.350
    B.352
    C.353
    D.351
    Answer –  D.351
    Explanation :
    Under Article 351 (of the Constitution), Union Government is duty bound to promote and propagate Hindi language so that it might serve as a medium of expression for all the elements of the composite culture of India and to secure its enrichment. A petition asked Centre to take steps to declare Hindi as India’s national language.

  3. Which State Chief Minister signed an memorandum of understanding (MoU) with Goa State to work together in IT development?
    A.Andhra Pradesh
    B.Maharashtra
    C.Kerala
    D.Telangana
    Answer –  D.Telangana
    Explanation :
    Chief Minister of Goa Laxmikant Parsekar and Telangana IT minister K T Rama Rao signed an memorandum of understanding (MoU) to work together in IT development. ii. It is mutual cooperation between both this two States. Acoording to the agreement the T-Hub (Telangana Hub) will be set up in Goa. T-Hub is India’s largest incubator for startups, located in Hyderabad.

  4. Which State Government announced a district status for the state’s for particular area to become 22 from 21 districts?
    A.Haryana
    B.Rajasthan
    C.Punjab
    D.Bihar
    Answer –  A.Haryana
    Explanation :
    Haryana chief minister Manohar Lal Khattar announced a district status for Dadri, the biggest sub-division in the state. Now number of districts in the State rised to 22 from 21.It is the biggest sub-division in the state. It has originally 7 states when it is separated from Punjab in 1960.

  5. Union Minister of State for Development of North Eastern Region Jitendra Singh inaugurated the ‘e-VMS’ (e-Visitor Management System) at which port as part of the Ease of Doing Business initiatives?
    A.Kandla
    B.Ennore
    C.Krishnapatnam
    D.Kochi
    Answer –  C.Krishnapatnam
    Explanation :
    Union Minister of State for Development of North Eastern Region Jitendra Singh inaugurated the ‘e-VMS’ (e-Visitor Management System) at the Krishnapatnam port in Nellore as part of the Ease of Doing Business initiatives.

  6. Which City hosted 10 weeklong Festival “Confluence: Festival of India” was inaugurated by Union Tourism and Culture Minister on September 18th 2016?
    A.Sydney
    B.New York
    C.Paris
    D.New Delhi
    Answer –  A.Sydney
    Explanation :
    The 10-week long festival “Confluence: Festival of India” was inaugurated by Union Tourism and Culture Minister Mahesh Sharma in Sydney on September 18, 2016. Aim:  To showcase the country’s rich and diverse culture was kicked off in iconic Sydney Opera House.

  7. Which Bank has launched its second Skill Academy at Coimbatore, as part of its Corporate Social Responsibility (CSR) initiatives?
    A.Catholic Syrian Bank
    B.HDFC Bank
    C.Federal Bank
    D.TMB
    Answer –  C.Federal Bank
    Explanation :
    Federal Bank, Kochi-based Private Sector Bank has launched its second Federal Skill Academy at Coimbatore, as part of its Corporate Social Responsibility (CSR) initiatives. The first one being inaugurated last year at Ernakulam.

  8. Which bank has issued commercial Papers of Rs.700 crore on September 12, 2016 having maturity date of September 29, 2016?
    A.IDFC
    B.HDFC
    C.ICICI
    D.TMB
    Answer –  A.IDFC
    Explanation :
    Infrastructure Development Finance Company (IDFC) Limited has issued commercial Papers of Rs.700 crore. The company issued Commercial Papers for an aggregate amount of Rs 700 crore on September 12, 2016 having maturity date of September 29, 2016.

  9. Which limited has been conferred the prestigious membership of the Asia-Pacific Aerospace Quality Group (APAQG) under the category ‘Full Member with voting rights’?
    A.Bharat Petroleum Corporation Limited
    B.Neyveli Lignite Corporation Limited
    C.Hindustan Unilever Limited
    D.Hindustan Aeronautics Limited
    Answer –  D.Hindustan Aeronautics Limited
    Explanation :
    Hindustan Aeronautics Limited (HAL) has been conferred the prestigious membership of the Asia-Pacific Aerospace Quality Group (APAQG) under the category ‘Full Member with voting rights’.

  10. Which formula one racer won the 2016 Singapore Grand Prix on September 18,2016?
    A.Michael Schumacher
    B.Lewis Hamilton
    C.Nico Rosberg
    D.Sebastian Vettel
    Answer –  C.Nico Rosberg
    Explanation :
    German Forula One driver Nico Rosberg won the 2016 Singapore Grand Prix on September 18,2016 and re-take the lead of the Formula One Drivers’ World Championship from Lewis Hamilton in Singapore.

  11. India beated which country to finish 7th in Internationl Basketball Federation (FIBA) Asia Challenge?
    A.Bangladesh
    B.China
    C.Japan
    D.Germany
    Answer – B.China
    Explanation :
    The Indian men’s basketball team upstaged Chinese Taipei 80-68 in the final classification match to finish seventh in the FIBA Asia Challenge 2016 in Tehran.

  12. Which impaired shooter from Pune won bronze in the 10m air rifle category at the 1st World Deaf Shooting Championships held in Kazan, Russia?
    A.Prijeesha Deshmukh
    B.Anil Deshmukh
    C.Priyesha Deshmukh
    D.Pritham Deshmukh
    Answer –  C.Priyesha Deshmukh
    Explanation :
    Priyesha Deshmukh, 23-year old hearing-impaired shooter from Pune won bronze in the 10m air rifle category at the 1st World Deaf Shooting Championships held in Kazan, Russia.

  13. What is the name of Supercomputer which is launched by the Union Human Resource Development Minister Prakash Javedkar at IIT, Guwahati?
    A.PARAM-ISHAN
    B.SARAM-ISHAN
    C.PARAM-USHAN
    D.SARAM-USHAN
    Answer –  A.PARAM-ISHAN
    Explanation :
    IIT Guwahati unveiled one of India´s fastest and most powerful computer, PARAM-ISHAN. Union Human Resource Development Minister Prakash Javadekar launched the Param-Ishan supercomputing facility at IIT, Guwahati.

  14. Which Indian – origin South African would head the International Society for Blood Transfusion (ISBT)?
    A.Ashok Kumar
    B.Abhijit Patel
    C.Kesava Reddy
    D.Ravi Reddy
    Answer – D.Ravi Reddy
    Explanation :
    An Indian-origin South African has become the first person from the African continent to head a global organization of medicine professionals working for the safety of blood transfusion worldwide. Ravi Reddy, currently the Chief Operations Officer of the South African National Blood Service(SANBS), will head the International Society for Blood Transfusion (ISBT).

  15. Which legendary singer has been conferred ‘Banga Bibhushan’ award by the West Bengal Government?
    A.S.Janaki
    B.S.P.Balasubramaniam
    C.Asha Bonsle
    D.Lata Mangeshkar
    Answer –  D.Lata Mangeshkar
    Explanation :
    Lata Mangeshkar had sung a large number of memorable Bengali songs. In order to honour her contribution West Bengal government  decided to bestow the Bangabibhushan award to her this year.

  16. Which award ceremony was recently held over two nights on September, 2016 in the recognition of Television Arts and Sciences at Los Angeles?
    A.68th Bafta TV awards 2016
    B.68th British Academy Television Awards
    C.68th National Television Awards
    D.68th Emmy Awards
    Answer –  D.68th Emmy Awards
    Explanation :
    The winners were announced at an awards ceremony hosted by Jimmy Kimmel. With five awards, The People v. O. J. Simpson: American Crime Story took the most wins.