Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : October 6 2017

AffairsCloud brings you the complete and important daily current affairs October 6 Quiz 2017 to achieve more marks in Banking , Insurance, UPSC, SSC, CLAT , Railway  and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Click Here to Read Current Affair October 6 2017

  1. Who has inaugurated along with Union Minister for Shipping, Road Transport & Highways and Water Resources Nitin Gadkari for an alternate sea route to Baratang Island in Andaman & Nicobar Islands?
    1. Sushma Swaraj
    2. Nirmala Seetharaman
    3. Narendra Modi
    4. Rajnath Singh
    5. Arun Jetly
    Answer – 4. Rajnath Singh
    Explanation
    On October 5, 2017, Union Home Minister Rajnath Singh and Union Minister for Shipping, Road Transport & Highways and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari inaugurated an alternate sea route to Baratang Island in Andaman & Nicobar Islands.

  2. Name the Tiger Reserve in Indian Wildlife Sanctuary has highest number of clouded leopards in South East Asia.
    1. Rajaji Tige Reserve, Uttarakhand
    2. Amrabad Tige Reserve,Telangana
    3. Sunderbans Tige Reserve, West Bengal
    4. Nagarjunsagar Srisailam,Andhra pradesh
    5. Dampa Tiger Reserve , Mizoram
    Answer – 5. Dampa Tiger Reserve , Mizoram
    Explanation
    Mizorams Dampa Tiger Reserve now holds the distinction of housing the highest number of clouded leopards in Southeast Asia.

  3. Where did the first ever ASEAN-India Music Festival has begun and its organised to celebrate 25th anniversary of ASEAN-India Dialogue Relations?
    1. Mumbai
    2. Punjab
    3. New Delhi
    4. Tamil Nadu
    5. Hyderabad
    Answer – 3. New Delhi
    Explanation
    The first ever ASEAN-India Music Festival has begun at Purana Quila in New Delhi on October 6, 2017. It will continue till October 8, 2017. First Edition of the ASEAN-India Music Festival has been organised by Union Ministry of External Affairs, in collaboration with Union Ministry of Culture and arts/cultural group SeherI.It has been organised to celebrate 25th anniversary of ASEAN-India Dialogue Relations, which is being commemorated with the theme “Shared Values, Common Destiny”.

  4. Where will follower and supporter of Prime Minister Narendra Modi J.P.Singh announced a temple worth Rs.30 crore is to be built in honour of Prime Minister Narendra Modi?
    1. Kanpur
    2. Meerut
    3. Faizabad
    4. Lucknow
    5. Agra
    Answer – 2. Meerut
    Explanation
    On 5th October 2017, follower and supporter of Prime Minister Narendra Modi, J.P.Singh, announced that, a temple worth Rs.30 crore is to be built in honour of Prime Minister Narendra Modi in Meerut, Uttar Pradesh.

  5. What are the three states have signed a MoU under the ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ programme to Boost Culture and Tourism?
    1. Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya
    2. Arunachal Pradesh ,Himachal Pradesh and Jammu & Kashmir
    3. Rajasthan,Uttar Pradesh and Punjab
    4. Karnataka , Kerala and Tamilnadu
    5. Andhra Pradesh , Maharashtra and Odisha
    Answer – 1. Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya
    Explanation
    On 5th October 2017, a MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya under the ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ programme, to boost cultural ties

  6. Where was the 14th India – European Union Summit was held on 6th October 2017?
    1. Chandigarh
    2. New Delhi
    3. Mumbai
    4. Hyderabad
    5. Lucknow
    Answer – 2. New Delhi
    Explanation
    On 6th October 2017, the 14th India – European Union Summit was held, in New Delhi. This summit aims to deepen the India-EU strategic partnership and advance collaboration for India’s growth and development.Prime Minister Narendra Modi and External Affairs Minister Sushma Swaraj met Donald Franciszek Tusk and Jean-Claude Juncker.

  7. Who will lead a ministerial delegation to the ASEAN-India ‘Pravasi Bharatiya Diwas’ (PBD) to be held in 2018, in Singapore?
    1. Rajnath singh
    2. Dr.Jitendar Singh
    3. Sushma Swaraj
    4. Uma Bharathi
    5. Nirmala Seetharaman
    Answer – 3. Sushma Swaraj
    Explanation
    On 5th October 2017, India’s High Commissioner to Singapore announced that, External Affairs Minister Sushma Swaraj will lead a ministerial delegation to the ASEAN-India ‘Pravasi Bharatiya Diwas’ (PBD) to be held in 2018, in Singapore.

  8. Where does the UN soldiers finishing their 13 year military peacekeeping mission?
    1. Jamaica
    2. Bahamas
    3. Cuba
    4. Haiti
    5. Puerto Rico
    Answer – 4. Haiti
    Explanation
    On 5th October 2017, the UN soldiers left Haiti finishing their 13 year military peacekeeping mission in Haiti. A UN peacekeeping mission helped to maintain order in Haiti through 13 years of political turmoil and disaster. It has come to an end now.

  9. Who led SEBI panel on corporate governance reforms for independent directors and greater transparency?
    1. Arunthathi Bhattacharya
    2. Shiv Nadar
    3. Uday Kotak
    4. Ajay piramal
    5. Chanda Kochhar
    Answer – 3. Uday Kotak
    Explanation
    The 25-member panel was set up by SEBI in June 2017. The panel was led by Uday Kotak, the Executive Vice Chairman and Managing Director of Kotak Mahindra Bank.

  10. IBBI has amended the rules for information utilities. Expand IBBI.
    1. Insolvency and Bankruptcy Board
    2. Inconsistency and Bankruptcy Board
    3. Improvement and Bankruptcy Board
    4. Irregularity and Bankruptcy Board
    5. Indiscretion and Bankruptcy Board
    Answer – 1. Insolvency and Bankruptcy Board
    Explanation
    On October 5, 2017, Insolvency and Bankruptcy Board (IBBI) announced that it has amended the rules for information utilities. Unique entities that are governed by Insolvency and Bankruptcy Code(IBC) and serve as repositories of information about lending and borrowing activities done by all financial institutions.

  11. How much International Finance Corporation (IFC) has invested in 5-year unrated masala bond issuances of Fullerton India Credit Company?
    1. USD 46 million
    2. USD 56 million
    3. USD 66 million
    4. USD 76 million
    5. USD 86 million
    Answer – 3. USD 76 million
    Explanation
    World Bank Group member, International Finance Corporation (IFC) has announced that it has invested USD 76 million in 5-year unrated masala bond issuances of Fullerton India Credit Company.

  12. How much European Investment Bank (EIB) has signed the finance contract for lending for Bangalore Metro Rail?
    1. 100 million Euros
    2. 200 million Euros
    3. 300 million Euros
    4. 400 million Euros
    5. 500 million Euros
    Answer – 3. 300 million Euros
    Explanation
    On 5th October 2017, India and European Investment Bank (EIB) signed the finance contract for lending of 300 million euros (about Rs.2,293 crore) for Bangalore Metro Rail.

  13. Which department under Union Commerce Ministry has approved several foreign direct investment (FDI) proposals such as Wockhardt , Coastal Local Area Bank, KPB Holdings?
    1. Department of Industrial Policy and Promotion
    2. Department of Foreign Investment
    3. Department of Commerce Investment
    4. Department of Foreign Trade Policy and
    5. Department of Industrial `Endorsement
    Answer – 1. Department of Industrial Policy and Promotion
    Explanation
    On 3rd and 4th October 2017, Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), under Union Commerce Ministry approved several foreign direct investment (FDI) proposals of Wockhardt, Coastal Local Area Bank, KPB Holdings.

  14. Name the Adobe investment on integration of Aadhaar-based authentication in its e-signature solution on 4thOct. 2017.
    1. “Adobe e- Sign”
    2. “Adobe Sign”
    3. “Adobe e-solution”
    4. “Adobe Aadhar e-sign”
    5. “Adobe Aadhar”
    Answer – 2. “Adobe Sign”
    Explanation
    Adobe announced investment on integration of Aadhaar-based authentication in its e-signature solution “Adobe Sign” on 4th Oct. 2017. “Adobe Sign” is aimed at helping organizations to eliminate their dependency on wet signatures and allow digital validation of users’ legal identity.

  15. What is the New Private Label Brand for Large Appliances has been launched by Flipkart?
    1. MarkZ
    2. Mark
    3. MarQ
    4. MaZu
    5. MarQZ
    Answer – 3. MarQ
    Explanation
    On 5th October 2017, Flipkart announced the launch of MarQ, an in-house brand in the large appliances category. MarQ is an in-house brand of Flipkart, that sells large appliances.This has been done in a move expands Flipkart’s self-branded offerings on its marketplace.

  16. Which entity has tie-up with Maharashtra govt. for social development initiatives in Chandrapur district?
    1. Infosys Trusts
    2. Tata Trusts
    3. Mahendra Trusts
    4. Reliance Trusts
    5. Navyajothi Trusts
    Answer – 2. Tata Trusts
    Explanation
    On October 6, 2017, Maharashtra State Government and Tata Trusts entered into a tie-up for social development initiatives in Chandrapur district. The tie-up will focus on livelihood, digital literacy, data driven governance and child protection.

  17. Name property site has launched of India’s first online bidding platform for residential and commercial properties.
    1. Makaan.com
    2. Property Wala
    3. Housing.com
    4. Quikr
    5. Magicbricks
    Answer – 5. Magicbricks
    Explanation
    Magicbricks announced its launch of India’s first online bidding platform for residential and commercial properties.It tied-up with leading developer ‘Magnificence in the Trinity Of Men, Materials & Money'( M3M) for their new inauguration of ‘My Bid, My Home’ .

  18. Which of the following global civil society has awarded Nobel peace prize 2017?
    1. International Humanist and Ethical Union
    2. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
    3. International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies
    4. International Progress Organization
    5. International Service for Human Rights
    Answer – 2. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
    Explanation
    On 6th October 2017, the Norwegian Nobel Committee announced, the 2017 Nobel Peace Prize winner as International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), in Oslo, Norway.

  19. Reach All Women (RAW) in War announced Gauri Lankesh as the winner of Anna Politkovskaya Award 2017.She belongs to which state?
    1. Punjab
    2. Andhrapradesh
    3. Maharashtra
    4. Karnataka
    5. Odisha
    Answer – 4. Karnataka
    Explanation
    On 5th October 2017, Reach All Women (RAW) in War announced Gauri Lankesh as the winner of Anna Politkovskaya Award 2017. ournalist-activist Gauri Lankesh was shot dead on 5thSeptember 2017. She was a critic of right-wing Hindu extremism, campaigner for women’s rights, rights of Dalits etc.

  20. Which country has appointed Ukhnaagiin Khurelsukh as its new prime minister?
    1. Kazhakstan
    2. Nepal
    3. Krygyztan
    4. Mongolia
    5. Russia
    Answer – 4. Mongolia
    Explanation
    On 5th October 2017, Mongolia appointed Ukhnaagiin Khurelsukh as its new prime minister, in Ulaanbaatar, Mongolia. khnaagiin Khurelsukh was a former deputy Prime Minister. He has been selected as the new Prime Minister by the ruling Mongolia People’s Party (MPP).Few weeks ago, the previous Prime Minister Jargaltulgiin Erdenebat and his cabinet were removed due corruption allegations.

  21. Where does the Indian Space Research Organization (ISRO) setting up of a research centre for startups, academicians, environmentalists and entrepreneurs on 5th October 2017?
    1.Thiruvananthapuram,Kerala
    2. Chandigarh,Punjap
    3. Ahmedabad,Gujarat
    4. Guwahati,Assam
    5. Lucknow,Uttar Pradesh
    Answer – 4. Guwahati,Assam
    Explanation
    On 5th October 2017, the Indian Space Research Organization (ISRO) announced the setting up of a research centre for startups, academicians, environmentalists and entrepreneurs, in Guwahati, Assam. The decision of setting up ISRO research centre at Guwahati was taken at a meeting between Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal and ISRO Chairman Dr.A.S.Kiran Kumar on 5thOctober 2017.

  22. Who launched the first regional language version of ‘GST Rate Finder’ App in Telugu, in Hyderabad?
    1. Venkaiah naidu
    2. N.Charndrababu Naidu
    3. E S L Narasimhan
    4. M.Baskar Reddy
    5. S.Krishna Rao
    Answer – 3. E S L Narasimhan
    Explanation
    On 5th October 2017, Governor for Telangana and Andhra Pradesh E S L Narasimhan launched the first regional language version of ‘GST Rate Finder’ App in Telugu, in Hyderabad.

  23. Purushottam Lal Kaushik,87 passed away in Chhattisgarh’s Mahasamund district.He is a ________________.
    1. Actor
    2. Politician
    3. Writer
    4. Freedom Fighter
    5. Singer
    Answer – 2. Politician
    Explanation
    On 5th October 2017, Former Union minister and socialist leader Purushottam Lal Kaushik died in Chhattisgarh’s Mahasamund district. He had served as tourism and civil aviation minister during 1977- 1979. He headed the Information and Broadcasting Ministry during July 1979-January 1980.
    He was elected as an MLA from Mahasamund seat in 1972 to the Madhya Pradesh Assembly and as an MP from Raipur in the year 1977 and from Durg in 1989.