Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : October 13 2016

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs October 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs October 13 2016

  1. Which date is observed as The International Day for Disaster Reduction by the United Nations General Assembly for a day to promote a global culture of risk-awareness and disaster reduction?
    A.October 10
    B.October 11
    C.October 12
    D.October 13
    Answer  –  D.October 13
    Explanation:
    The International Day for Disaster Reduction began in 1989, after a call by the United Nations General Assembly for a day to promote a global culture of risk-awareness and disaster reduction. The 2016 Theme is Live To Tell: Raising Awareness, Reducing Mortality.

  2. Which date is observed as World Sight Day every year on which Thursday of October to draw attention on blindness and vision impairment?
    A.First
    B.Second
    C.Third
    D.Fourth
    Answer  –   B.Second
    Explanation:
    World Sight Day is observed every year on the second Thursday of October to draw attention on blindness and vision impairment. It was originally initiated by the Sight First Campaign of Lions Club International Foundation in 2000. It has since been integrated into VISION 2020 and is coordinated by IAPB in cooperation with the World Health Organization.The 2016 Theme is “Stronger Together“.

  3. What is the name of second book is authored by Twinkle Khanna who is herself as an interior designer, author and popular columnist?
    A.The Legend Of Lakshmi Kanth
    B.The Legend Of Krishna Prasad
    C.The Legend Of Lakshmi Prasad
    D.The Legend Of Krishna Parama
    Answer  –  C.The Legend Of Lakshmi Prasad
    Explanation:
    Twinkle Khanna, who after a stint as an actress, has established herself as an interior designer, author and popular columnist, on Wednesday announced her second book titled “The Legend Of Lakshmi Prasad”. The new book of stories that would hopefully make us laugh a lot and sigh a little. ‘The Legend Of Lakshmi Prasad’,” Twinkle tweeted about her book.

  4. Which renowned writer and litterateur passed away in Bhowali, Uttarakhand on October 13 2016?
    A.Dhronandha Achariya
    B.Dayanand Anant
    C.Premanand Krishna
    D.Sachinantha Deva
    Answer  –  B.Dayanand Anant
    Explanation:
    Renowned writer and litterateur Dayanand Anan passed away in Bhowali, Uttarakhand on October 13 2016. He was 88. Anan penned two short story books, three novels, five TV dramas and many comics and satires. He also translated many stories from other languages to Hindi. He worked as Public Relations Officer with the Russian Embassy.

  5. What is the name of Italian satirical dramatist won the Nobel prize for literature in 1997, died at the age of 90?
    A.James Cronin
    B.Dario Fo
    C.Roger Tsien
    D.Elie Wiesel
    Answer  – B.Dario Fo
    Explanation:
    Italian satirical dramatist Dario Fo, who won the Nobel prize for literature in 1997, died at the age of 90, prompting an outpouring of tributes for a provocative playwright unafraid to clash with authority. The writer and actor suffered to complications arising from a lung condition he had suffered for several years was reported by his doctor.

  6. Which opening Batsman has became the first Bangladeshi to score 5000 runs in One-Day International cricket?
    A.Tamim Iqbal
    B.Mohammad Mithun
    C.Nasir Hossain
    D.Mashrafe Mortaza
    Answer  –  A.Tamim Iqbal
    Explanation:
    Opener Tamim Iqbal has become the first Bangladeshi to score 5000 runs in One-Day International cricket.The success came for during his innings against England in the third and final ODI match of the series at Zahur Ahmed Chowdhury Stadium in Chittagong.

  7. Which institute researchers from Kolkata had used human hair to produce cost-effective, metal-free cathodes for use in solar cells?
    A.IISER
    B.IIT Kharagpur
    C.Vidyasagar University
    D.IIEST
    Answer  –  A.IISER
    Explanation:
    Researchers at the Indian Institute of Science Education and Research (IISER) in Kolkata had used human hair to produce cost-effective, metal-free cathodes for use in solar cells. This is the first instance where a bio-waste-derived electrode has been used as cathode in a quantum dot sensitised solar cell device.

  8. Who has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the State of Eritrea, with residence in Khartoum (Sudan)?
    A.Alfred Johnson
    B.Amrit Lugun
    C.Jacob Zuma
    D.Daniel Malan
    Answer  – B.Amrit Lugun
    Explanation:
    Shri Amrit Lugun has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the State of Eritrea, with residence in Khartoum(Sudan). She is currently working as the  Ambassador of India to the Republic of the Sudan.

  9. Which bank has roped badminton Olympians P V Sindhu and K Srikanth as its brand ambassadors for three years?
    A.Bank of Baroda
    B.Yes Bank
    C.Indus Ind
    D.Bank of Maharashtra
    Answer  –  A.Bank of Baroda
    Explanation:
    Vadodara based  Bank of Baroda has roped badminton Olympians P V Sindhu and K Srikanth as brand ambassadors of BOB for three years. It was officially announced by Mayank Mehta, executive director of BOB. They will replace cricketer Rahul Dravid who was appointed as brand ambassador of BOB in 2005. Previous week P V Sindhu appointed as Brand Ambassador Of Vizag Steel.

  10. Who would be appointed as next Secretary-General to replace the retiring Ban Ki-moon on 1 January next year by the UN General Assembly?
    A.Kofi Annan
    B.Antonio Guterres
    C.K. Kutesa
    D.Sophie Sangreal
    Answer  –  B.Antonio Guterres
    Explanation:
    The UN General Assembly (UNGA) will appoint Antonio Guterres as next Secretary-General to replace the retiring Ban Ki-moon on 1 January next year. António Manuel de Oliveira Guterres is a Portuguese politician and diplomat who is the designate Secretary-General of the United Nations. Guterres was Prime Minister of Portugal from 1995 to 2002. He also served for a time as President of the Socialist International.

  11. Which singer and songwriter was awarded the Nobel Prize in Literature for “having created new poetic expressions within the great American song tradition,”?
    A.Juan Manuel Santos
    B.Yoshinori Ohsumi
    C.Jean-Pierre Sauvage
    D.Bob Dylan
    Answer  –  D.Bob Dylan
    Explanation:
    The singer and songwriter Bob Dylan was awarded the Nobel Prize in Literature  for “having created new poetic expressions within the great American song tradition,” in the words of the Swedish Academy. Bob Dylan is an American singer-songwriter, artist and writer. He has been influential in popular music and culture for more than five decades.

  12. Which Hydrocarbon sector signed a MoU with TERI to undertake study on “Climate Change Risks: Preparedness for Oil and Gas Sector“?
    A.Conoco Phillips
    B.Chevron
    C.PetroFed
    D.Shell
    Answer  –  C.PetroFed
    Explanation:
    An apex society of entities in the Hydrocarbon sector, PetroFed signed a Memorandum of Understanding (MoU) with TERI(The Energy and Resources Institute) to undertake study on “Climate Change Risks: Preparedness for Oil and Gas Sector“.in the presence of Sh. Dharmendra Pradhan, Minister of State (I/C), Petroleum & Natural Gas and Sh. K.D. Tripathi, Secretary in New Delhi.

  13. Which state’s Economic Development Board has signed a pact with Russia’s JSC United Shipping Corporation for setting up a ship-building unit in the state?
    A.Bihar
    B.Telengana
    C.Andhra Pradesh
    D.Uttar Pradesh
    Answer  –  C.Andhra Pradesh
    Explanation:
    The Economic Development Board of Andhra Pradesh signed a pact with Russia’s JSC United Shipping Corporation for setting up a ship-building unit in the state. The EDB signed another memorandum of understanding (MoU) with Russia’s Techno NICOL Corporation for establishing a world-class manufacturing complex in Visakhapatnam district to produce membranes, shingles and other waterproofing and roofing products.

  14. Which country along with India signed a pact to set up 25 integrated infrastructure centers for irradiation treatment of perishable food items?
    A.Bangladesh
    B.Russia
    C.Afghanistan
    D.Japan
    Answer  –  B.Russia
    Explanation:
    India and Russia signed a pact to set up 25 integrated infrastructure centers for irradiation treatment of perishable food items. At least 7 centers will be set up in Maharashtra. Perishable items ranging from flowers to fish will be treated there on a commercial scale.

  15. Petroleum and Natural Gas minister Dharmendra Pradhan inaugurated the National Seismic Programme (NSP) at which place?
    A.Raipur, Chattisgarh
    B.Rupnagar, Punjab
    C.Bareilly, Uttar Pradesh
    D.Taranga, Odisha
    Answer  –  D.Taranga, Odisha
    Explanation:
    Petroleum and Natural Gas minister Dharmendra Pradhan inaugurated the National Seismic Programme(NSP) at Taranga in Baleswar district of Odisha. The NSP aimed to undertake a fresh appraisal in all sedimentary basins across India, especially where no/scanty data is available, to have a better understanding of the hydrocarbon potential of India.

  16. Which Chief Minister decided to extend fee waiver to students for professional and higher education courses, including medical and engineering?
    A.Naveen Patnaik
    B.Vasundhara Raje
    C.Akhilesh Yadav
    D.Devendra Fadnavis
    Answer  –  D.Devendra Fadnavis
    Explanation:
    Devendra Fadnavis lead Maharashtra government decided to extend fee waiver to students for professional and higher education courses, including medical and engineering. Before SC/ST students had 100 per cent fee waiver while OBC students had 50 per cent concession. Now it is extended to all students with income limit of Rs 6 lakhs and who have secured more than 60 per cent marks at the time of admission.

  17. What is the slogan adopted by the Chief Minister Manohar Lal Khattar to eradicate casteism from the society for the development of the state?
    A.Saarvabhaumik Haryana
    B.Nahin Jaati Haryana
    C.Haryana ek Haryanvi ek
    D.Ekata Haryana
    Answer  –  C.Haryana ek Haryanvi ek
    Explanation:
    Raising the slogan ‘Haryana ek Haryanvi ek’, Chief Minister Manohar Lal Khattar urged people of the state to help eradicate casteism from the society for the development of the state. He addressed a gathering during the Dussehra festival in Panchkula’s HUDA ground that It was a social evil.

  18. Union Government has signed an Memorandum of Understanding with which bank through Interbank Cooperation Mechanism by Government at the level of Secretary, Department of Economic Affairs/ Export Import Bank of India?
    A.World Bank
    B.Asian Development Bank
    C.BRICS Bank
    D.None of the above
    Answer  – C.BRICS Bank
    Explanation:
    The Union Cabinet under the Chairmanship of Prime Minister Shri Narendra Modi had given its approval for signing of a Memorandum of Understanding (MoU) on General Cooperation with New Development Bank (NDB) through the BRICS Interbank Cooperation Mechanism by Government at the level of Secretary, Department of Economic Affairs/ Export Import Bank of India

  19. What is the rank hold by India in the category of holding US Government Bonds?
    A.11
    B.12
    C.13
    D.14
    Answer  –  B.12
    Explanation:
    India’s investments in US government bonds reached 123.7 billion dollars, making it the 12 largest holder of American bonds. While China’s exposure (first) to US bonds stood at 1.22 trillion dollars, and Japan’s exposure(second) stood at 1.15 trillion dollars.