Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : November 6 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs November 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs November 6 2016

  1. President Pranab Mukherjee has given his consent to payment of how much percent dearness allowance (DA) to central government employees?
    A.2%
    B.3%
    C.1.5%
    D.1%
    Answer  – A.2%
    Explanation:
    President Pranab Mukherjee has given his consent to payment of a 2 per cent dearness allowance (DA) to central government employees. The move would benefit about 50.68 lakh employees and 54.24 lakh pensioners.The DA would result in an annual burden of Rs.5,622.10 crore. As a Result upon the decision taken by the government on recommendations of the 7th Central Pay Commission relating to DA, the President is pleased to decide that the DA to all categories of the central government employees shall be admissible at the rate of 2 per cent of basic.

  2. Which date is observed as International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict?
    A.November 4
    B.November 5
    C.November 6
    D.November 7
    Answer  – C.November 6
    Explanation:
    International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is observed on November 6, 2016 to educate people about the damaging effects of war and armed conflict on the environment. The UN General Assembly declared November 6 of each year as the International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict On November 5, 2001. This year, all 193 Member States of the UN Environment Assembly adopted a resolution committing States to the protection of the environment in areas affected by armed conflict To achieve the vision of the 2030 Agenda for Sustainable Development of peace, prosperity and dignity for all on a healthy planet.

  3. Who is the author of the book titled ‘An Era of Darkness: The British Empire in India’ ?
    A.Pranab Mukherji
    B.Shashi Tharoor
    C.Smriti Irani
    D.M. Hamid Ansari
    Answer  –B.Shashi Tharoor
    Explanation:
    Vice President of India, M. Hamid Ansari released book ‘An Era of Darkness: The British Empire in India’ authored by Dr. Shashi Tharoor. Vice President said that the author rightly points out that British rule in India was effectively and regularly supplemented by “famine, forced migration and brutality” – the ‘three examples of why British rule over India was despotic and anything but enlightened’.

  4. How many medals have been won by India at the Commonwealth Wrestling Championships in Singapore?
    A.31
    B.30
    C.29
    D.28
    Answer  –  C.29
    Explanation:
    Rio Olympian Sandeep Tomar, Amit Dhankar and Satyawart Kadian bagged gold medals in their respective men’s freestyle categories , totally India has won 29 medals at the Commonwealth Wrestling Championships in Singapore. Men’s Freestyle –57kg wrestler Sandeep Tomar clinched Gold medal, Men’s Freestyle – 70kg wrestler Amit Dhankhar clinched Gold medal, Men’s Freestyle – 97kg wrestler Satyawart clinched Gold, Roubaljeet clinched Silver medal and so on.

  5. Which tennis player became the new world number one after Milos Raonic withdrew from their Paris Masters semi-final with injury?
    A.Andy Murray
    B.Novak Djokovic
    C.Rafael Nadal
    D.Serena Williams
    Answer  – A.Andy Murray
    Explanation:
    Britain’s Andy Murray became the new world number one after Milos Raonic withdrew from their Paris Masters semi-final with injury.  The Easy victory would see Murray, 29, move to the top of the rankings for the first time in his career after replacing long-time incumbent Novak Djokovic. Raonic added that he had suffered a muscle tear in his right leg in his previous match, sending Murray through to face John Isner in Sunday’s final.

  6. How many medals have been clinched by Bastab Tapan Bordoloi at the recently concluded South Asian Aquatic Championship (SAAC) in Sri-Lanka?
    A.6
    B.4
    C.5
    D.7
    Answer  – C.5
    Explanation:
    A 15-year-old Bastab Tapan Bordoloi from Assam’s Jorhat district made the nation proud by catchingfive gold medals and a silver at the recently concluded South Asian Aquatic Championship (SAAC) in Sri-Lanka. Bastab was encouraged by his parents to practice swimming. He started swimming at the age of nine and bagged his first medal (silver) in All Assam State Level Championship in 2012. He was the only swimmer from the northeast region who participated in six events at the championship.The event brought together participants from six countries – India, Pakistan, Bangladesh, Maldives, Nepal and Sri Lanka – in Colombo.

  7. What is name of operation launched by Indian Army identifies areas and provides students with free coaching and make them participate in extra-curricular activities?
    A.School Play
    B.Operation Play
    C.School Chalo
    D.Operation Chalo
    Answer  – C.School Chalo
    Explanation:
    After‘Operation Calm down’ in South Kashmir, Army is now aiming on another operation’School Chalo‘, under which it identifies areas and provides students with free coaching and make them participate in extra-curricular activities. This situation was dealt on the internal front and doing that with desired results. The army had launched Operation ‘Calm Down’ in August- September to eradicate different parts of the Valley of militants and protesters using minimum force. With educational institutions remaining closed for about five months and over 30 schools being burnt down over the past weeks, Gen Narula’s directions under the ‘School Chalo‘ programme is increasingly becoming popular in the Valley.

  8. Which state government has recently signed an MoU with Software Technology Parks of India (STPI) and establishment of a Gems & Jewellery Industrial Park?
    A.Madhya Pradesh
    B.Bihar
    C.Odisha
    D.Assam
    Answer  –  C.Odisha
    Explanation:
    Naveen Patnaik lead Odisha government signing an MoU with Software Technology Parks of India (STPI) for setting up facilities at four more places. The agreement was signed to set up STPI centres at Angul, Jajpur, Jeypore in Koraput and Sambalpur. Presently STPI centres ae loacted at Rourkela, Bhubaneswar, Berhampur and Balasore. After this proposal Odisha would have the highest number of such centre in the country. Recently Government has accorded in principle approval for establishment of a Gems & Jewellery Industrial Park at Ramdaspur of Cuttack district with an outlay of Rs.685 crore in 3 phases.

  9. The three day Buddha Mahotsava celebration kicked off in which state on November 4 2016 that was organised by the District Administration of West Kameng?
    A.Madhya Pradesh
    B.Arunachal Pradesh
    C.Bhutan
    D.Nepal
    Answer  – B.Arunachal Pradesh
    Explanation:
    The three day Buddha Mahotsava celebration kicked off in Arunachal Pradesh on November 4 2016 with vibrant cultural display from Monpa, Sajolang(Miji) Aka, Sartang, Bugun and Sherdukpen tribes of the region at Buddha Park, Bomdila. It was organised by the District Administration of West Kameng to promote tourism in the state. The festival commemorates the life and teachings of Lord Gautama Buddha.Hundreds of Buddhist monks playing cymbals and drums are present at the festival.

  10. Name the three day International Oil and Gas Conference and Exhibition was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in New Delhi on December 5, 2016?
    A.PETROTECH-2016
    B.OILTECH-2016
    C.GASTECH-2016
    D.IOGFORUM-2016
    Answer  – A.PETROTECH-2016
    Explanation:
    The three day International Oil and Gas Conference and Exhibition PETROTECH-2016  inaugurated by  Prime Minister Narendra Modi in New Delhi on December 5,2016.It was organised by the Ministry of Petroleum and Natural Gas. The theme is Hydrocarbons to fuel the future: Choices and Challenges. The aim is to explore areas of growth in petroleum technology, exploration, drilling, production and processing, refining and other related issues.

  11. The 5th edition of IEF-IGU Ministerial Gas Forum to be held in which city on 6 December 2016 ?
    A.Bhubaneshwar
    B.Raipur
    C.New Delhi
    D.Hyderabad
    Answer  – C.New Delhi
    Explanation:
    The 5th IEF-IGU Ministerial Gas Forum to be held in New Delhi on 6 December 2016.It is supported by GAIL (India) Limited and the Natural Gas Society of India. The theme is “Gas for Growth; improving economic prosperity and living standards”. The International Energy Forum (IEF) and the International Gas Union (IGU) have set up this important dialogue platform amongst Ministers, CEOs and experts aiming to better understand the current state of play in the global gas industry and how the gas sector can contribute to sustainable growth and secure energy future.

  12. Which Indian leader’s statue was unveiled at Consulate General of India, Dubai ?
    A.Jawaharlal Nehru
    B.Bhagat Singh
    C.Sardar Vallabhai Patel
    D.Mahatma Gandhi
    Answer  – D.Mahatma Gandhi
    Explanation:
    Consulate General of India, Dubai preferred to install the statue of Mahatma Gandhi, the Father of the Nation, at its premises, and celebrate the 141st Birth Anniversary of Sardar Vallabhai Patel, popularly known as the Iron Man of India. Speaking at the event, Bhushanspot lighted how the Indian civilisation “stands out”. He spoke highly about both the patriotic leaders and the path they chose to make India a better place to live in.

  13. Economic think-tank NCAER has pegged India’s GDP growth at what percent for the year 2016-17?
    A.8.0%
    B.7.0%
    C.7.6%
    D.8.6%
    Answer  –  C.7.6%
    Explanation:
    Economic think-tank NCAER has pegged India’s GDP growth at 7.6% for 2016-17, following a pick-up in rural demand and “positive signals” on the manufacturing front. The manufacturing sector is giving positive signals with Purchasers’ Managers Index, Index of Industrial Production for core sectors. According to NCAER, the anticipated improvement in the agricultural sector and the associated increase in rural demand will give an upward push to economic growth. The Monetary Policy Committee has also forecasted a 7.6% growth.

  14. How much amount imposed fine for Reliance Industries Ltd. and its partners BP and Niko for pumping out of gas to Godavari and Krishna river?
    A.Rs.35,000 crores
    B.Rs.15,000 crores
    C.Rs.10,000 crores
    D.Rs.20,000 crores
    Answer  – C.Rs.10,000 crores
    Explanation:
    The Central Government has fined Reliance Industries Limited (RIL) and its partners BP and Niko nearly slapped a nearly Rs.10,000 crores for pumping out gas that flowed to the Krishna Godavari-D6 Block from an adjoining field owned by ONGC. Reliance and its partners have been given a month to respond to the notice issued by the Ministry of Petroleum and Natural Gas.

  15. Which country has lifted the Asian Federation Cup by defeating Bengaluru Football Club 1-0 at Doha?
    A.Bangladesh
    B.Saudi Arabia
    C.Iraq
    D.Iran
    Answer  – C.Iraq
    Explanation:
    Air Force Club, Iraq has lifted the Asian Federation Cup by defeating Bengaluru Football Club 1-0 at Doha. Bengaluru FC had become the first Indian club to qualify for the final after they defeated defending champions Johor Darul Ta’zim 4-2 on aggregate in the semifinals. No Indian team in the sport has ever won an Asian level title since the national side bagged the Asian Games Gold at Jakarta in 1962.

  16. Who has reclaimed the World Boxing Organization welterweight title for the third time with a unanimous decision victory over former champion Jesse Vargas?
    A.Jack Dempsey
    B.Willie Pep
    C.Manny Pacquiao
    D.Henry Armstrong
    Answer  – C.Manny Pacquiao
    Explanation:
    Filipino star Manny Pacquiao reclaimed the World Boxing Organization welterweight title for the third time with a unanimous decision victory over former champion Jesse Vargas. Pacquiao, 59-6 with two drawn and 38 knockouts, showed he still has a lot left in the tank but he failed to get the knockout victory that has eluded him for the past seven years. It is noted that Pacquiao won the WBO title for the first time in 2010 when he beat Miguel Cotto. He lost it two years later to Bradley, then got it back by winning the rematch with Bradley in 2014.

  17. Name the high-speed, intelligent unmanned sea vessel has been developed by China which could be used for a host of applications including submarine detection?
    A.HydroFly-01
    B.OceanFly-01
    C.MarineFly-01
    D.SeaFly-01
    Answer  – D.SeaFly-01
    Explanation:
    China has developed a high-speed, intelligent unmanned sea vessel which could be used for a host of applications including submarine detection. According to Xinhua, the “SeaFly-01″completed a test at Nanhu Lake in Wuhan. The 10.25-meter-long vessel could acquire a maximum speed of 45 knots. It was built with carbon fiber material, and is equipped with BeiDou communication navigation technology. It is able to “learn” independently and avoid barriers, among other functions.

  18. Name the Indian woman who has received the Businesswoman of the Year award at the India Australia Business Community Awards (IABCA) was held in Sydney?
    A.Shobhana Bhartia
    B.Chanda Kochhar
    C.Arundhati Bhattacharya
    D.Uppma Virdi
    Answer  – D.Uppma Virdi
    Explanation:
    A 26-year-old Uppma Virdi, hailing from Jalandhar and living in Melbourne, received the ‘Businesswoman of the Year Award’ at the India Australia Business Community Awards (IABCA) held in Sydney, for taking the aroma of fresh Indian tea to Australian households. Uppma Virdi is the founder of Chai Walli is the granddaughter of an Ayurvedic doctor who used to make Ayurvedic chai blends. Born in India and brought up in Australia, Uppma learnt how spices balance, their properties and the art of chai.

  19. National Green Tribunal (NGT) given its approval for the week-long which festival is held on the banks of Mahanadi river in Cuttack?
    A.Avani Avittam
    B.Kumbh Mela
    C.Bali Yatra
    D.Pushkaram
    Answer  –  C.Bali Yatra
    Explanation:
    National Green Tribunal(NGT) given its approval for the week-long annual Baliyatra festival from November 14 at the designated ground if the same was not located on Mahanadi riverbed as was alleged in the original application (OA). All steps would be taken to ensure that the river water is not polluted due to the festival. Additional Government Advocate (AGA) of Orissa High Court, Janmejaya Katakia the NGT bench of Justice S P Wangdi and expert member Prof P C Mishra clarified that the confusion over the conduct of the festival.

  20. What is the name of online platform has been launched in India which explains the country’s central and state laws in a user-friendly method?
    A.Theeksha
    B.Nyaaya
    C.Suhaya
    D.Subiksha
    Answer  – B.Nyaaya
    Explanation:
    The internet is a huge space, rich in knowledge and resources. It is also a dark place where information is unfiltered and not always student-friendly. India Grid for Learning, launched by INGEGNO, is an education marketplace and Identity Access Management (IAM) platform in India, that aims at creating a continuous synchronised teaching and learning experience for educators, institutions and schools.

  21. Who has been appointed as a member of National Human Rights Commission (NHRC)?
    A.Avinash Rai Khanna
    B.Venkaiah Naidu
    C.Rajnath Singh
    D.Yashwant Sinha
    Answer  – A.Avinash Rai Khanna
    Explanation:
    BJP Vice President Avinash Rai Khanna(55) is appointed as a member of National Human Rights Commission (NHRC). He will be the first active politician to be appointed as a member of NHRC. He was a former Rajya Sabha member from Punjab and BJP in-charge of Jammu and Kashmir and he was a member of Punjab State Human Rights Commission. His name was cleared by the panel comprising the Lok Sabha Speaker, Deputy Chairman of Rajya Sabha, Union Home Minister, Leaders of Opposition in Lok Sabha and Rajya Sabha with the Prime Minister as its head.